Chmelová sezóna se blíží do svého konce. Zatímco minulý rok úrodu poznamenala tropická vedra, letos počasí chmelu skutečně přálo.

Podle předsedy Zemědělského družstva Kokory Vladímíra Lichnovského lze hovořit o úspěšném roce nejen co se množství, ale i kvality chmele týče. Rostliny nejsou ve větší míře napadány škůdci a také obsah alfa hořkých látek je nadprůměrný. „Protože už je závěr sklizně, můžeme odhadnout i množství sklizeného chmele. Letos to bude více než 15 metráků suchého chmele z každého hektaru. To je nadprůměrná úroda a s letošním rokem jsme spokojeni.“ řekl Lichnovský. Zemědělské družstvo má 187 ha plodných chmelnic, které by nestihlo sklidit pouze vlastními silami. Proto každoročně přijímá brigádníky nejčastěji z řad studentů,mezi kterými jsou chmelové brigády již řadu let populární. Letos jich bylo zapotřebí téměř 100.

Zemědělské družstvo Kokory patří k jedněm ze tří tradičních chmelařských oblastí. Těmi jsou  Žatecko, Úštěcko a Tršicko. Právě tyto oblasti jsou nejen u nás věhlasné kvůli výborné kvalitě chmele.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..