Přestože to venku ještě tak nevypadá, podle kalendáře je jaro už tady. A dnes jej přivítalo Občanské sdružení Cukrle, spolu s dětským folklorním souborem Trávníček tradičním vynášením moreny. Vynášení smrti a vítání jara je starý západoslovenský zvyk, pocházející z předkřesťanské éry. Hlavním prvkem je morena (smrtka) ženská postava vytvořená ze slámy, oblečená do šatů nebo ovinutá hadry. Bývá nazdobená stuhami nebo kraslicemi a má výrazný bílý obličej.

Je to výhradně dívčí záležitost, kdy družina dívek vedená stárkou (nejstaší z nich), nesoucí smrtku, projde od domu k domu a jsou odměňovány koledou. Po té smrtku odstrojí a utopí v řece. Jak to proběhlo v Přerově se můžete podívat i u nás ve fotogalerii nebo v krátkém videu.

 

V ten čas sněhů a ledu, dlouhých soumraků a nocí vládla Mořena, až bůh slunce počal déle, vlídněji a tepleji hleděti na tvář země. I rozbíhala se vodou ledová pouta; veselili se po všech dědinách, po všem plemeni. Za zpěvu brali se k vodám, k volným teď potokům, řekám, házeli do nich obraz zimy a smrti a radostným hlaholem vítali Vesnu, líbeznou bohyni jara.

Alois Jirásek – Staré pověsti české / O Čechovi

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..