markulcek-vystava-imgPřesně v den nedožitých sedmdesátých narozenin přerovského malíře, grafika a sochaře Petra Markulčeka se v Galerii města Přerova uskuteční derniéra jeho retrospektivní výstavy, která tu trvá už šest týdnů. Pocta nestoru přerovského výtvarného umění se uskuteční v neděli 20. září v 17 hodin, slavnostnímu zakončení bude od 14 hodin předcházet hudební happening u piana v zámeckém příkopu před galerií.

„Od 7. srpna Markulčekovy malby, grafiky a trojrozměrné objekty přilákaly do galerie rekordní tři tisíce návštěvníků. Každého zaujalo něco jiného, někteří přicházeli zhlédnout jeho dominující figurální malbu, jiné nadchla malá ochutnávka sochařské práce, a všichni příchozí vůbec prvně spatřili premiérovou prezentaci jeho realistických perokreseb Přerova na ručním papíře,“ uvedla vedoucí galerie Lada Galová.

První výstava Markulčekovy tvorby v Přerově po jeho odchodu před osmi lety nabádala ke klasické dramaturgii jubilejní expozice, nenabídla však jen zažité klišé v podobě průřezu tvorbou. „Vzpomněli jsme Petra Markulčeka jako všestranně nadaného umělce, který se nebál experimentovat se stále novými kompozicemi,“ informovala kurátorka výstavy Lada Galová. Proto také i připomínka umělcových aktivit mimo malířský stojan, jako třeba jeho význam na výtvarném pojetí značky jazzového festivalu či obohacení jeho tvůrčího potenciálu o třetí prostor prostřednictvím dřevěných objektů, známých třeba z Michalova.

 

Více k výstavě – Hodová výstava vzdá hold nedožitému jubileu Petra Markulčeka

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..