Figurální malba, ikonografie rodného Přerova, ochutnávka sochařské práce, vzpomínka na umělce coby tvůrce grafické image jazzového festivalu, fotografická připomínka vyznavače techniky pískovaného skla nebo premiérová prezentace realistických perokreseb Přerova na ručním papíře. Taková bude retrospektivní výstava k nedožitým 70. narozeninám přerovského malíře, grafika a sochaře Petra Markulčeka, která zahájí v pátek 7. srpna v 17 hodin v městské galerii letošní přerovské hody.

„Jedná se sice o klasickou jubilejní výstavu, takže dramaturgie expozice je poměrně jasná. Nechceme ale návštěvníkům nabízet klišé v podobě klasického průřezu tvorbou, která ostatně Přerovany obklopuje na mnoha veřejných místech. Hodláme Petra Markulčeka důstojně vzpomenout jako všestranně nadaného umělce, který se nebál experimentovat se stále novými kompozicemi, zprvu nabitými rozverností okázalého pocitu mládí, později evokujícími rozpaky ze zodpovědnosti o materiální existenci a rodinu, později střídané s úvahami o bytí v zajetí konformního řádu,“ informovala kurátorka výstavy Lada Galová.

 

markulcek-vystava-img

První výstava po Markulčekově odchodu před osmi lety v jeho rodném městě tak představí umělce v šíři doposud nerealizované. „Premiérově budou například vystaveny realistické perokresby  na ručním papíře, které vznikaly jako skici ke kalendáři s názvem Krásná místa v Přerově,“ nastínila jedno z překvapení výstavy vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. Malby, kresby i plastiky budou zapůjčeny nejen od rodiny, ale také ze soukromých sbírek. Vedle manželky Miluše Markulčekové se na přípravách na výstavu podílel i lipnický architekt Ladislav Palko, který je autorem perokresby Petra Markulčeka na plakát k výstavě, kde ho vypodobnil ve třech zásadních etapách jeho života – coby mladíka, umělce na vrcholu sil a také bohužel již jako smrtelně nemocného pacienta. „Na rozdíl od hmatatelné symboliky plakátu nebude dramaturgie expozice chronologická,“ zdůraznila kurátorka.  Galerie nabídne instalaci plnou velkých figurálních pláten, ale i cykly menších formátů nejčastěji s ženskými portréty. „Dekorativní smysl i pohybovou dynamiku svého talentu ztělesňoval v technice pískovaného skla, jíž se intenzivně zabýval počátkem 80. let. Takové práce, určené k výzdobě interiérů, nelze odprezentovat jinak než fotograficky, podobně jako to návštěvníci galerie znají třeba z loňské výstavy Jana Chmelaře, kdy jsme snímky připomínali jeho proslulé mozaiky,“ vzpomněla Galová.

Výstava počítá vedle umělecké tvorby také s upomínkou zásadních momentů Markulčekových aktivit mimo malířský stojan. Neopomene jeho význam na výtvarném pojetí značky jazzového festivalu nebo na tvorbu posledních let, kdy obohatil svůj tvůrčí potenciál o třetí prostor prostřednictvím dřevěných objektů, kdy byla řada jeho děl umístěna v městském parku Michalov.

Petr Markulček byl členem Unie výtvarných umělců Olomoucka, studoval Uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti u profesorů Vaculky a Nikla, realizoval na 30 samostatných výstav, participoval na kolektivních expozicích i malířských a sochařských sympoziích nejčastěji v Polsku nebo v Itálii.

Výstava s výmluvným názvem „Petr Markulček 70“ potrvá do neděle 20. září, kdy se přesně v den jeho nedožitých sedmdesátin uskuteční v 17 hodin slavnostní derniéra.

Petr Markulček 70

Plakat Markulcek

Výstava k nedožitým 70. narozeninám přerovského malíře, grafika a sochaře

Malby – kresby – plastiky

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..