Anonymní dopis, který přišel do schránky přerovského primátora, upozornil na to, že v případě demolice mostu U Tenisu došlo k porušení zákona o veřejných zakázkách. Z radnice proto odešel v pátek 27. února podnět k přezkoumání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Odborníci by měli určit, zda došlo k zásadnímu pochybení, když lávka byla místo plánovaného odstřelu zbourána kleštěmi na beton.

 

Lávka u tenisových kurtů byla poničena po povodních roku 2010 a statik dovolil její užívání jen s omezením. V roce 2014, ještě za doby bývalého vedení radnice, padlo konečné rozhodnutí o stavbě nové mostní konstrukce.  Oznámení o zahájení zadávacího řízení na veřejnou zakázku bylo uveřejněno vloni 15. dubna a o zakázku projevilo zájem pět uchazečů.

„Kvalifikační dokumentace mimo jiné požadovala, aby uchazeči byli držitelé koncesovaného živnostenského oprávnění k provádění trhacích a ohňostrojových prací – a to vzhledem k požadavku, který říkal, že stávající mostovka bude bourána pomocí trhacích prací. Dodavatel tudíž musel zajistit dokumentaci trhacích prací pro demolici velkého rozsahu a měl zajistit povolení k odstřelu u Báňského úřadu,“ uvedl do problematiky přerovský primátor Vladimír Puchalský.

O dva měsíce později, konkrétně 4. června, došlo k vyloučení uchazečů, kteří neprokázali kvalifikaci – a někteří byli vyloučeni právě z důvodu nedoložení oprávnění pro trhací práce. K podání nabídek byl následně vyzván jediný nevyloučený zájemce – konkrétně se jednalo o firmu FIRESTA-Fišer, se kterou byla 8. srpna uzavřena smlouva o dílo, v níž stálo, že k rozpojení stávající mostovky dojde odstřelením. Ovšem místo toho se od 1. do 5. října do mostu „zakously“ kleště na beton – a tento postup byl na magistrátě předem schválen.

S přípravou na stavbu mostu se začalo už před koncem roku 2014, pak následovala plánovaná zimní přestávka. V polovině února se už práce na stavbě znovu rozjely.  „Stát tu bude předpjatý železobetonový trám se závěsy, který bude v případě povodní bezpečnější, než jeho předchůdce. Do konce letošního srpna by měl být nový most předán k užívání,“ podotkl závěrem vedoucí odboru správy majetku přerovského magistrátu Zdeněk Vojtášek.

Foto: Stavba mostu – aktuální snímek z pátku 27. února.

Fotografie z 2014 – Demolice lávky u tenisu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..