Absolutní novinkou osmého ročníku Hudebního léta na hradbách v Přerově bude oživení nabídky úterních koncertů o nový prostor. Celá produkce se tak na jeden večer přesune od řeky Bečvy do veřejností zatím nepříliš objeveného magického zákoutí centra města – do farní zahrady za kostelem sv. Vavřince. Svatoanenská hudební slavnost v předvečer svátku sv. Anny – v úterý 25. července – návštěvníkům představí houslového virtuosa Pavla Šporcla v rockovo-jazzovém projektu FEELING GOOD.

Hradby však ještě předtím podvakrát ožijí klasickými prázdninovými úterními koncerty, jak je známe z uplynulých sedmi let. Ten první s datem 11. července odstartuje letošní osmý ročník koncertem zpěvačky Ivy Marešové a její kapely Razam. „Jedná se o worldmusic se silnými slovanskými kořeny, kde se potkávají hudebníci z Čech, Běloruska a Ruska. Jejich živé koncerty patří k velkým hudebním zážitkům, které se diváků dotýkají svou syrovostí a autenticitou,“ zve na koncert pořadatel akce Pavel Ondrůj. Hudebníci vystoupí ve složení Iva Marešová – zpěv, Aliaksandr Yasinski – akordeon, Michael Vašíček – kytary, basa, Ilia Chernoklinov – viola, klavír, Radek Doležal – bicí, perkuse, klavír.

V úterý 18. července se na hradebním podiu představí Daryl Strodes, zpěvák a kytarista z Los Angeles, který předvede blues, R&B, funky a jazzovou muziku. Vystoupí s ním kytarista B. Topolski, baskytarista Ł. Gorczyca a bubeník T. Dominik.

Exkluzivní představení na nezvyklém místě nachystali organizátoři na úterý 25. července. „Posluchači uslyší nový rockovo-jazzový projekt Pavla Šporcla FEELING
GOOD, spojující mezinárodní špičkové interprety z oblasti vážné hudby, jazzu a rocku. Mimo jiné se představí virtuóz na Hammondovy varhany -Newyorčan Brian Charette, nominovaný na Cenu Grammy. Doprovodí jej známý český jazzový bubeník Otto Hejnic, “ řekl Pavel Ondrůj. Farní zahrada za hlavním přerovským kostelem tak ožije nebývalou letní hudební atmosférou. „Vstupenky na tento exkluzivní koncert, který se během celého léta odehraje pouze na třech místech České republiky, jsou k dispozici v předprodeji Městského informačního centra na nám. TGM nebo on-line na www.ticketportal.cz. Cena vstupenky v předprodeji je 390 Kč, 490 Kč poté na místě. Kapacita farní zahrady, stejně jako kostela sv. Vavřince v případě nepříznivého počasí, je omezená, takže neváhejte s rozhodnutím,“ vyzvala návštěvníky organizátorka akce Lada Galová.

První srpnové úterý s příznačným datem 1. srpna ožijí hradby soulem a funky. „Skvělá polská zpěvačka AMIYA je Objevem roku 2022 významného evropského hudebního čtvrtletníku TWÓJ BLUES. Ze stejné země, ale pro změnu s oceněním Kapela roku 2022, přijedou SILESIAN HAMMOND GROUP, kteří předvedou blues rock a fusion,“ zve Pavel Ondrůj.

Otrokovicko-zlínská rocková kapela GAIA Album Gaia hraje převážně autorskou muziku. „Skladby jsou žánrově rozprostřené od rocku až k popu, hlavním atributem kapely je ale pohodová muzika, ze které je cítit radost z hraní a tvorby vlastní hudby,“ uvedla k rockovým hradbám s datem 15. srpna Lada Galová.

Toužíte mít život kapku více labužo? V tom případě dorazte v úterý 22. srpna na chansonový koncert na hradbách v podání kapely La Boujeau a přijďte si poslechnout sametový hlas zpěvačky Ivy Kevešové Stáncové. Můžete se těšit na repertoár prošpikovaný pořádnou dávkou hutného, surového, a přesto něžného chansonu s prvky rychlého a rozpustilého swingu.

Poslední prázdninové úterý s datem 29. srpna ožijí hradby jazzem a swingem předválečného období. „Svižní Swing Shower z nedalekého Valašska se věnují zejména interpretaci tanečního jazzu a swingu z období 20. – 40. let minulého století. Hrají ale také taneční latinu a pomalé balady, jak mohli slyšet nadšení posluchači na podzimním Jazzu u piva v restauraci Pivovar. Těšit se můžete třeba na legendární Klobouk ve křoví,
What a Wonderful World, Říkej mi to prosím potichoučku, Nebe na zemi, Sway a další,“ zvou organizátoři.

Začátky koncertů budou jako vždy v 19 hodin na hradbách, vyjma úterý 25. července, kdy zamiřte na farní zahradu kostela sv. Vavřince poslechnout si houslového virtuosa Pavla Šporcla.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..