Od července se stanou sdílená kola součástí přerovských ulic a cyklostezek. Provozovatel služby už má nachystáno 140 kol vybavených vlastním stojánkem i košíkem, která budou rozmístěna na více než čtyřiceti stanovištích. „Kdo si chce kola prohlédnout v předstihu – a vyzkoušet si je – má možnost. Veřejná prezentace se uskuteční ve čtvrtek 29. června od 15 do 16 hodin na Masarykově náměstí,“ zve zájemce náměstek primátora pro dopravu Tomáš Navrátil.  

Provozovatel, firma nextbike, bude sdílená kola, stejně jako jednotlivá stanoviště, jejich umístění i počet, neustále monitorovat a měnit podle potřeb uživatelů. „Na stanovištích, kde je stojan, bude možné sdílené kolo zaparkovat přímo do něj. Tam, kde stojan chybí nebo je plný, lze kolo postavit na jeho vlastní stojánek v prostoru označeném piktogramem firmy,“ uvedla cyklokoordinátorka města Jana Gazdíková. Zdůraznila, že sdílené kolo je možné půjčit i vrátit pouze na stanovištích označených v aplikaci, kterou si uživatelé při registraci stáhnou do svých chytrých telefonů.

Cena za službu se bude odvíjet od počtu výpůjček, za jednu výpůjčku město zaplatí 17,88 korun včetně DPH. Díky této podpoře budou mít uživatelé prvních 15 minut každé jízdy zdarma, za každou další započatou půlhodinu pak zaplatí 24 korun. „Pro časté cestování na delší vzdálenosti je výhodné pořídit si předplatné, které nabízí k první čtvrthodině dalších 30 volných minut, což ve výsledku umožní půjčit si kolo na 45 minut. Měsíční předplatné činí 189 korun, roční pak 1149 korun,“ doplnil náměstek primátora Vladimír Lichnovský. Připomněl i to, že provozní riziko nese na svých bedrech dodavatel společnosti – v případě, že bude kolo odcizeno, je povinen ho do pěti dnů nahradit.

Návod na to, jak si bicykl půjčit, bude součástí i veřejné prezentace. Podle provozovatelů je nejjednodušší stáhnout si do telefonu aplikaci nextbike, která je přístupná v GooglePlay i v AppStore. Jejím prostřednictvím se pak lidé zaregistrují, v nastavení doplní jméno, příjmení, email a zvolí způsob platby platební kartou. Karta se verifikuje platbou ve výši padesáti korun. Částka se poté automaticky převede na vstupní jízdní kredit, který má neomezenou platnost, a účet se aktivuje. Uživatel pak už jen naskenuje QR kód konkrétního kola a zámek se otevře. Druhou možností je registrace na webových stránkách nextbikeczech.com. Jakmile pak bude jezdec u kola, které si chce vypůjčit, zavolá na zákaznickou linku 581 652 047 z telefonního čísla, které si zaregistroval. Operátorovi, který je na příjmu každý všední den od 8 do 18 hodin, sdělí číslo kola –  a to se otevře na dálku. Výpůjčku ukončí jednoduše vrácením na jakékoliv oficiální stanoviště zamknutím zámku nad zadním kolem. 

Seznam stanovišť
Předmostí – ZŠ J. A. Komenského

Předmostí – u bývalé pošty

Obchodní centrum Kaufland – Lipnická

Kopaniny – z boku pekárny Racek

Laguna – skatepark

Přerovský bazén

Velká Dlážka – u Hrušky

MŠ Na Odpoledni

Památník – hradby

Michalov – Bezručova

Tenis – u lávky/u kurtů

Náměstí TGM – u Blažkova domu

U kašny Pod Valy

Meopta + Nemocnice

Bratrská – Magistrát města Přerova

Železniční poliklinika

Tesco – u ZUŠ Bedřicha Kozánka

ZŠ Trávník, obchodní centrum Trumf

Gymnázium Jakuba Škody – před průmyslovkou

Smetanova – MMPr

Galerie Přerov – před poliklinikou MENS

Ul. Klivarova – u ZŠ Želatovská

Optická – u Hrušky

Nádraží – stávající stojany

Obchodní centrum Kaufland – Želatovská

Gymnázium Jana Blahoslava

Hřbitov 1 – před hotelem Zimní stadion

Hřbitov 2 – 9. května – stávající stojan u brány

Přerovské strojírny

Jižní čtvrť – Hruška

Penčice

Žeravice

Čekyně

Vinary

Lýsky

Popovice

Kozlovice

Dluhonice

Henčlov

Lověšice

Újezdec


Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..