Dva nové zvony odlity ve zvonařské dílně Rudolfa Pernera v Pasově doputovaly do Přerova. Než se podaří dokončit úpravy věže kostela sv. Vavřince a zvonovou stolici, zůstanou zvony umístěny v hlavním sále kostela. V neděli po skončení vzpomínkových akcí na hřbitově a Švédských šancích bude v kostele sv. Vavřince koncert a po něm se bude konat mše svatá za všechny, kteří se jakkoliv podíleli na získání nových zvonů pro Přerov.

Děkan Josef Rosenberg provádí zvukovou zkoušku nového zvonu

„Zbývá nám ještě uhradit doplatek za velký zvon 400 tisíc korun. Pak nás čeká úprava zvonové stolice, ta vyjde na půl milionu korun. Obojí chceme stihnout do příštího roku,“ říká děkan Josef Rosenberg. Kostel sv. Vavřince příští rok oslaví 500. výročí.

Dostat větší zvon do kostela byl složitý proces

Do Přerova dojely dva zvony, jeden větší a jeden menší. Ten větší váží zhruba 1800 kg a má na sobě odlita jména rodin dětských obětí Masakru na Švédských šancích. Jeho patronem je papež Jan Pavel II. Menší zvon váží kolem 400 kg a je pojmenován František z Asissi. Pojmenování František je vzpomínka kněze a tajného papežského komořího Františka Přidálka, který byl dlouholetým přerovským farářem.

Na přepravě kostelů se podílely Technické služby města Přerova.

Jan Pavel II. – cca 1800 kg – tón e1
František z Asissi – cca 400 kg – tón cis 2

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..