Dřevěné sochy biblických postav a zvířat ozdobí jako každoročně i letos mostní oblouk před Galerií města Přerova na Horním náměstí. Novinkou v zámeckém příkopu bude instalace obřího kovaného adventního věnce z umělecké dílny Jiřího Jurdy ml.

Betlém se ve světlech reflektorů rozzáří letos už jedenáctým rokem, a to počínaje první adventní nedělí s datem 27. listopadu. Stane se tak tradičně za tónů Věžní hudby ZUŠ Bedřicha Kozánka v Přerově v 17 hodin.

„Příchozí si jej mohou prohlédnout od naší kované brány ve dne i po tmě kdykoli po celý prosinec. Vánoční atmosféru na Horňáku umocní opět i světélky ověnčená lípa a katalpa,“ informovala vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. Absolutní novinkou podle ní bude originální adventní věnec o průměru jednoho metru na kovaných stojkách, který najde své místo na zahrádce před vstupem do galerie. „Dekorován bude ve fialových tónech, postupně na něm budeme každou adventní neděli rozsvěcovat svíce,“ doplnila Galová. Premiérově bude věnec představen  společně z rozsvěcováním betlému.  Adventnímu věnci požehná děkan přerovské Římskokatolické farnosti Josef Rosenberg.

O Štědrém dnu i obou vánočních svátcích budou betlém i věnec zpřístupněny od 10 do 20 hodin. Malou adventní slavnost s hudbou a odpočítáváním navštěvují každoročně stovky lidí, tradice byla přerušena za celých 11 let pouze jednou, a to v roce 2020 kvůli covidu.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..