Radní  na jednání dne 30.6. 2022 oprášili dříve odloženou myšlenku na vybudování rozhledny na Čekyňském kopci a schválili záměr na její realizaci. První úvahy a diskuse o rozhledně se vztahují už k roku 2020, kdy byla vytipována lokalita a prověřovala se možnost získání dotace, avšak s negativním výsledkem.

Problémy, které přinesl kovid, tyto úvahy odsunuly na vedlejší kolej. „Přesto jsem přesvědčený, že tato lokalita si zatraktivnění zaslouží, už dnes je to turisticky využívaná oblast, kde svůj volný čas tráví senioři, rodiny s dětmi i mládež z nejbližšího okolí. A rozhledna by určitě byla lákadlem i pro výletníky z větší dálky,“ vysvětluje svůj návrh radní Jakub Navařík.

Vede tudy několik turistických tras a několik tras naučné stezky, tzv. Pěškobusu. Na relativně malém prostoru se zde potkává řada atraktivit – od Knejzlíkových sadů, přes vinice, libosad, sochu Mamutíka Toma až po skupinu malých jeskyní, nebo dochovanou pozorovatelnu civilní obrany.

V bezprostřední blízkosti je také známá přerovská rokle. „S kolegy z magistrátu jsem se detailně zabýval i všemi náležitostmi pro umístění rozhledny, možností napojení na komunikace a případně i na inženýrské sítě.

V úvahu je třeba vzít také vzletové dráhy přerovského letiště – maximální vhodná výška stavby je asi 25 až 30 metrů. To ale zcela dostačuje, aby byl návštěvníkům umožněn unikátní výhled po velké části střední Moravy.

Kvůli údržbě a souladu s krajinou by byla vhodná ocelová nosná konstrukce s dřevěnými prvky,“ doplnil Navařík. Odhadovaná cena takové stavby se pohybuje mezi 5 – 8 miliony, záleželo by na způsobu provedení, výšce a umístění v krajině. „V letošním roce se finanční situace města stabilizovala, proto jsem na začátku roku materiál oživil, a radní jej dnes podpořili,“ uzavřel Navařík.

zdroj:prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..