Pro všechny návštěvníky se v pátek 10. června ve večerních hodinách otevřou brány zhruba 1700 chrámů, kostelů a modliteben po celé České republice. V Přerově mohou návštěvníci nahlédnout hned do sedmi kostelů. Ve všech je připraven bohatý program – chybět nebudou koncerty, komentované prohlídky, výstavy obrazů nebo přednášky. Primátor Petr Měřínský, který nad touto akcí již tradičně převzal záštitu, ještě doplňuje: „Letos se v Přerově uskuteční už dvanáctý ročník této úspěšné akce. Dveře svatostánků budou otevřené v nezvyklé noční době každému, kdo touží po setkání, poznávání, či jen klidné chvíli k zamyšlení. Jsem přesvědčen, že z připraveného programu si vybereme všichni.“

A co nám přinese letošní Noc kostelů?

Kostel sv. Vavřince bude otevřen v době od 19.30 do 22 hodin. Nabízí možnost prohlídky sakristie a bohoslužebných předmětů, pro zájemce je připraven kvíz Noc v Bibli, dále bude zpřístupněn kostelní kůr a varhany. Bude také možné prohlédnout si historické kněžské ornáty z 19. až 20. století. Lákavá je jistě i prohlídka kostelní věže a zvonu. Otevřena bude také farní prodejna knih a dárkových předmětů.

Kostel sv. Michaela Archanděla na Šířavě bude návštěvníkům zpřístupněn mezi 18. a 21. hodinou. Nejprve se představí přerovská schola Boží Bang, a poté bude možnost soukromé prohlídky, příležitost ke ztišení, zamyšlení a modlitbě.

Kapli sv. Jiří budou moci návštěvníci během soukromé prohlídky navštívit v době od 20 do 22 hodin.

V Předmostí bude kostel sv. Maří Magdalény otevřen v čase od 19 do 22 hodin. Na úvod je připraven kvíz o životě patronky kostela – Příběh Marie Magdalény a od 21 hodin bude příležitost k modlitbě při světle svíček.

Pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje zahájí svůj program v 19 hodin vystoupením pěveckého sboru Vokál. Následovat bude komentovaná prohlídka chrámu a výstavy. Kostel bude zájemcům přístupný do 22 hodin.

Veřejné čtení z díla J. A. Komenského zahájí v 18.05 program v kostele Českobratrské církve evangelické a od 19 hodin před kostelem zazpívá sbor Add Gospel. Ve 20.15 bude následovat komentovaná prohlídka kostela. Připraven je také bohatý doprovodný program, který nabídne výstavu obrazů Otakara Hudečka, výstavu ilustrací z života Komenského, informační stánek anonymních alkoholiků a program s tvořením pro děti s názvem Labyrint kostela a ráj srdce. V kostelní zahradě je také připraveno posezení a grilování.

Zájemci mohou navštívit i kostel sv. Petra a Pavla v Penčicích, který bude letos otevřen od 18 hodin. Připravena je přednáška s promítáním Kamila Šromoty s názvem Zpráva o putování po Svaté zemi.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..