Je syrová, tklivá, plná jinotajů, zní disharmonicky, jakoby se ještě toulala po kopcích. Taková je horňácká hudba, kterou do Přerova přiveze jedna z nejznámějších muzik současnosti Horňácká muzika Petra Mičky. Kromě ní na Folklorním festivalu v Přerově uvidíte české rodáky z chorvatského Daruvaru a řadu moravských souborů.

„Slyšet naživo Mičkovu Horňáckou muziku pro nás byl neskutečný zážitek,“ říká členka FS Haná Přerov Marta Miková. „Potkali jsme je na Hostýně, kdy za tlukotu zvonů zpívali do mlhy mezi kostelními věžemi. V tu dobu už jsme věděli, že chceme, aby Horňácká muzika zahrála i v Přerově. Po dvou letech odkladů se to konečně povedlo.“

Horňácká muzika Petra Mičky má za sebou spolupráci s řadou hudebních projektů, mezi nimi třeba s Prago Union nebo nu-jazzovou kapelou Lesní zvěř. Společně s Lesní zvěří hráli v brněnském Kabinetu múz, na Flédě nebo na divadelní scéně pražských Jatek78. V červnu přijedou do Přerova, aby svůj koncert odehráli na městských hradbách.

Koncert Horňácké muziky Petra Mičky je součástí  dalšího ročníku Folklorního festivalu Přerov, který se snaží objevit pro Přerováky folklor v jeho živoucí podobě. Kromě Mičkovy muziky na festival přijedou také moravské soubory z Rusavy, Velkého Ořechova nebo Bánova. Představí se ale také čeští rodáci z chorvatského městečka Daruvar, kteří pečlivě dbají o to, aby na zemi svých předků nezapomněli.

„Navštívili jsme naše folklorní kolegy v Daruvaru v minulých letech na jejich vlastním festivalu,“ popisuje Tomáš Barbořík, vedoucí FS Haná Přerov. „Nadchli nás svou spontánností a tím, jak detailně se zajímají o své české kořeny a o moravský folklor v jeho ryzí podobě“

Na co se tedy v červnu můžete těšit?

Program začíná ve středu 8. června povídáním o víně spojeným s degustací a s cimbálovkou v parku Michalov.

V pátek 10. června zahraje na hradbách Horňácká muzika Petra Mičky, večer pak bude neformálně spolu s dalšími muzikami pokračovat na afterparty v Basecampu. Hlavní program festivalu proběhne v sobotu 11. června od 13:30 na Horním náměstí, kde se představí všechny festivalové soubory včetně rodáků z Chorvatska. Večer pak na Horním náměstí zazní tóny housliček pod hvězdami v rámci volného zakončení festivalu.

Vstupné na všechny akce je dobrovolné. Záštitu nad festival převzal hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek a primátor města Přerova Tomáš Měřínský.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..