Najít v Přerově místo k parkování se v některých lokalitách stává stále těžší. Jak řešit jejich nedostatek? Uživí se ve městě parkovací domy? Kdyby ano, kde by měly stát?  Těmito a dalšími otázkami se bude zabývat pracovní skupina pro řešení parkovací politiky, kterou plánují zřídit radní.

„Nedostatek parkovacích míst v Přerově vede řidiče k neoprávněnému stání na komunikacích. Evidujeme až 3300 nelegálních stání, což je problém. V letošním roce končí velké dopravní stavby na území města, a proto se chceme zabývat návrhem nové parkovací politiky,“ vysvětlil radní pro dopravu Tomáš Navrátil. Určená pracovní skupina se bude zaobírat také například návrhem lokalit pro zřízení parkovišť, ale třeba i úhradou poplatků za krátkodobé a dlouhodobé parkování.

Parkovací politiku řešil před pěti lety Plán udržitelné mobility Přerova. Za tu dobu se ale situace změnila – počet obyvatel od roku 2017 klesl, zatímco počet aut se navýšil, a skupina by měla pracovat s aktuální situací. „V současné době je ve městě asi 270 míst k parkování na tisíc obyvatel. Můžeme nechat postavit nová parkovací místa a dosáhnout zvýšení počtu na 383 vozidel, nebo najít jiné východisko – je třeba ale nalézt shodu,“ řekl radní Navrátil.

Skupina by chtěla své řešení prezentovat také veřejnosti, protože Přerované o dopravní situaci projevují zájem. Nebude složena jen z koaličních politiků, členskou základnu mohou tvořit zástupci všech politických stran, které jsou v zastupitelstvu. Ti už byli vyzváni k účasti. Součástí se stanou i úředníci z odboru majetku, rozvoje, zástupci technických služeb i městské policie.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..