Poprvé ve své historii by mohl mít Přerov participativní rozpočet. Plánují ho radní, schválit jejich záměr musejí v únoru ještě zastupitelé. Díky této možnosti budou mít sami občané šanci rozhodnout, kam bude investována část peněz z rozpočtu – konkrétně 1,5 milionu korun.

Jak to funguje jinde?

Od října 2021 funguje tato novinka například také v nedalekém Prostějově. V rámci participativního rozpočtu mohou obyvatelé Prostějova navrhovat projekty do výše jednoho milionu korun. Celkem jsou v rozpočtu města tři miliony. Lidé mohli do konce listopadu podávat své návrhy a nyní probíhá hlasování k projektům, které byly vybrány z občanských návrhů. Z celkových 36 jich postoupilo do fáze hlasování 14. Jedná se o projekty typu zajištění zábavy pro děti, venkovní posluchárny, sportovní hřiště nebo prvky, doplnění mobiliáře k mlýnskému náhonu, zpevnění komunikace či oprava chodníků a zhotovení nájezdů pro invalidní vozíky.

V Přerově do maxilmální výše 500 tisíc

Podobně jako v Prostějově by mohl participativní rozpočet fungovat také v Přerově. „Dáme tak lidem možnost spolurozhodovat o tom, jaké projekty budeme realizovat v Přerově. Každý dostane možnost podávat nápady a podílet se tak na tvorbě celkového vzhledu města – mohou navrhnout, co by si přáli změnit či zlepšit,“ doplnil primátor Měřínský. Prozatím se počítá s tím, že maximální náklady na realizaci jednoho návrhu by byly zastropovány částkou 500 tisíc korun – čili mohou zvítězit tři větší projekty, anebo více malých.

„Pokud vše vyjde podle našich plánů, návrhy budeme přijímat od 7. března do 30. dubna. Na nových webových stránkách participativního rozpočtu bude k dispozici formulář k předkládání návrhů. A určen má být rovněž koordinátor z řad úředníků, který bude lidem odpovídat na jejich dotazy. Jde nám o to, aby občané nepřicházeli s nápady nereálnými – třeba se stavbami na cizích pozemcích a podobně,“ vysvětlila náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Návrhy, které projdou sítem reálnosti, se nakonec dostanou do hlasovacího systému a od 20. června do 31. července by mohli pro svého favorita Přerované hlasovat. A v srpnu by už mohlo být jasno o vítězných projektech.

Zatím radní hledají název

Od 3. do 15. února bude na webových stránkách města spuštěna anketa, v rámci níž mohou lidé přidávat své návrhy. Radní pak jejich nápady na název posoudí a vyberou ten nejtrefnější či nejvýstižnější. Pro zapojení do ankety klikněte ZDE > > >

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..