Pracovní skupina krizového štábu města Přerova dnes rozhodla o tom, že se v rámci přerovských trhů nebudou konat kulturní vystoupení. Nová protiepidemická pravidla totiž nedovolují, aby se programu účastnili všichni návštěvníci bez rozdílu.  Těm, kteří nemají očkování či potvrzení o prodělaném covidu, by měl být zapovězen přístup na veřejné akce, na nichž se může najednou sejít až tisíc lidí. To by prakticky znamenalo ze všech stran hlídat náměstí a oslovovat každého příchozího.

„A protože nejsme schopni zajistit tuto kontrolu, bude lepší, když dáme včas vědět všem, že letos na náměstí program nebude – jakkoliv je nám to líto, protože vše už bylo připraveno a nasmlouváno. Navíc epidemická situace není příznivá, čísla nakažených se zvyšují,“ řekl primátor Petr Měřínský.

První akcí letošních vánočních trhů mělo být tradiční rozsvícení stromečku. V neděli 28. října se patnáct metrů vysoká jedle skutečně rozsvítí, ale v blíže neurčený čas bez přítomnosti diváků. Se stánky se na náměstí na rozdíl od kulturního programu stále počítá. „Kdo chce přijít na punč nebo bramborák, tak může. Máme tu čtrnáct stánků a ty budou otevřeny,“ doplnil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Na náměstí bude od čtvrtku 25. listopadu instalována rovněž kasička, do níž mohou návštěvníci trhů přispět mobilnímu hospici Strom života, jehož pracovníci se starají o umírající. Výtěžek ze sbírky má přispět na nákup dýchacích přístrojů, jde o takzvané kyslíkové koncentrátory. Ty jsou pro naše klienty důležité, zvláště v dnešní době covidu,“ doplnil Stanislav Tvrdoň ze Stromu života.

Město se rovněž přihlásilo k benefiční akci Ryba po Bečvu, takže k prodeji budou za 99 korun skleněné vánoční ozdoby v podobě ryb – a výtěžek z jejich prodeje poputuje rybářům na zarybnění Bečvy, kterou vloni postihla ekologická katastrofa. Ty si budou moci zájemci koupit od neděle 28. listopadu v Městském informačním centru, které se nachází na Masarykově náměstí .

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..