Do vybavení pěti přerovských základek přibydou fotovoltaické panely, které dokáží přeměnit sluneční záření na elektřinu, díky čemuž se sníží náklady na provoz. Ve dvou školních budovách se bude dělat navíc i rekuperace, která přinese do vydýchaných tříd zdravější vzduch. Tyto novinky vyjdou město na 36 milionů. Část nákladů by měla pokrýt dotace.

V malé fotovoltaické elektrárny se zhruba 55 panely na střechách se promění školy Za Mlýnem, Trávník, J. A. Komenského, Svisle a U Tenisu. Fotovoltaické, resp. solární elektrárny spadají do kategorie obnovitelných zdrojů energie. Využívají nevyčerpatelný zdroj energie – sluneční záření a při výrobě neprodukují žádné emise. „Díky panelům dojde ke snížení roční spotřeby energie o 40 GJ, což činí více než 22 procent úspory celkových nákladů na provoz školy,“ přiblížil náměstek pro školství Petr Kouba.

V ZŠ Svisle a U Tenisu se kromě panelů chystá také rekuperace, která by měla zlepšit vzduch ve třídách i v prostorách pro učitelský sbor a personál. V zimě má zařízení navíc vzduch dohřívat na stanovenou teplotu, v letních měsících naopak chladit na požadovanou vnitřní teplotu.

„Vzduch bude nasáván zvenku a přiváděn na rekuperační jednotku, tam projde filtrací, bude zbaven mechanických nečistot – a takto upravený pak zamíří do objektu. Naopak vzduch, který obsahuje pachy, vlhkost nebo jiné škodliviny, bude odtahován z vnitřního prostoru a přiváděn opět na rekuperační jednotku,“ vysvětlil úředník přerovského magistrátu Zdeněk Dostál.

V nejbližších dnech bude zveřejněno výběrové řízení na dodavatele zakázky. Zástupci města počítají s tím, že s dodávkou a montáží panelů i s budováním větracího systému by se mělo začít příští rok na jaře, všechny dílčí práce mají být hotové nejpozději v závěru roku 2023. Celkové náklady činí 36 milionů korun. Část nákladů by měla pokrýt dotace z Operačního programu životního prostředí, který podporuje energetické úspory veřejných budov.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..