foto: irybarstvi.cz

Třičtvrtě roku uplynulo od ekologické havárie na řece Bečvě. Rybáři na čtyřiceti kilometrech toku usilovně pracují na tom, aby se řeka vrátila co možná nejrychleji do původního stavu a stále likvidují pozůstatky katastrofy. Přerovští radní se dohodli, že na pomoc s odstraněním následků přispějí Českému rybářskému svazu částkou sto tisíc korun. 

O dotaci ještě musí rozhodnout zastupitelstvo, to by však mělo být pouhou formalitou, jelikož ono samo pověřilo radní, aby zajistili financování dotace. Rybáři musejí souhlasit se splněním jedné podmínku pro čerpání městských peněz. Tou bylo zajištění 30procentní spoluúčasti – z jejich kasy tedy do opatření poputuje 33 tisíc korun. Jak podotkla vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná, dotaci nelze poskytovat na již provedené práce. Peníze tedy musejí putovat na práce, které rybáři udělali nebo budou dělat v letošním roce. „Odhad škod jen na rybí obsádce, včetně nákladů na likvidaci uhynulých ryb, jde do milionů korun. Víme, že naše podpora není závratná, ale rybářům zcela jistě pomůže,“ konstatovala náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Přerov tímto krokem následuje další moravská města, která rybáře v jejich práci podporují. Konkrétně šlo o Lipník nad Bečvou, Zlín, Valašské Meziříčí nebo Rožnov pod Radhoštěm. Pro drobné dárce, firmy a spolky založil Český rybářský svaz transparentní účet, kam mohou přispěvatelé posílat své příspěvky.

K ekologické havárii na řece Bečvě došlo 20. září 2020. Z jedné z výpustí se do řeky dostalo velké množství toxických látek (pravděpodobně kyanidů), které zahubilo prakticky veškeré ryby a další živé organismy. Začátek úhynu byl zaznamenán u Valašského Meziříčí a toxické látky byly naměřeny dokonce i na soutoku Bečvy s Moravou, kde už však díky nízké koncentraci nezpůsobily další škody.

Až do května letošního roku probíhalo vyšetřování, v němž podle serveru iDNES.cz stojí za únikem látek rožnovská firma Energoaqua. Mnozí lidé však tento znalecký posudek zpochybňují a podezírají z otravy řeky valašskomeziříčskou chemičku DEZA.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..