Klidný a bezpečný život v ulicích města mají na starost především strážníci Městské policie. Ti přerovští se však opírají o další tři „pomocné síly“, a to asistenty prevence kriminality, kamerový systém a bdělost domovníků. Přerov bude žádat dotace na financování těchto opatření od Ministerstva vnitra ČR.

Prvním pilířem je kamerový systém. Jeho modernizace bude stát více než 1 milion korun, z čehož 550 tisíc by měla pokrýt dotace z ministerstva. „Modernizací projdou dvě kamery. Jedna je na konci autobusového nádraží v Tovární ulici a další pak v ulici Trávník, kde oko hlídá okolí školy a obchodního centra Trumf i s přilehlým parkovištěm. Městská policie by pak měla dostat lepší server pro přenos dat na monitorující obrazovky, včetně zajištění archivace,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský.

Snad každý občan Přerova si už zvykl na to, že na vlakovém nádraží a v jeho okolí potkávají asistenty prevence kriminality. Ti dohlížejí nad pořádkem v této lokalitě, nemají však pravomoce policistů. Jejich mzdy letos přijdou na 1 milion 461 tisíc korun, dotace by měla pokrýt 1 milion 167 tisíc. „Asistentů máme pět. Jsou to lidé, kteří znají lokalitu, v níž se pohybují, a také její obyvatelstvo. Jejich rajonem je především přednádražní čtvrť, obývaná romskou komunitou – a nově monitorují i problematické adresy v centru města,“ doplnil primátorův náměstek Petr Kouba.

Posledním pilířem prevence kriminality jsou domovníci, kteří dohlížejí na pořádek v domech a zvládnou vyřešit vypjaté sousedské vztahy. Město na jejich pomoc vynaloží 247 tisíc korun a dotace pokryje 181 tisíc. „Domovníků bude celkem pět, každý může mít na starosti maximálně tři vchody. Budeme hledat domovníky v domech na adresách Jižní čtvrť II, náměstí Františka Rasche a v ulicích Husova, Denisova a Kojetínská,“ doplnila manažerka prevence kriminality Dagmar Krejčířová.

Po loňské potyčce mezi olašskými Romy vznikla v Přerově také pracovní skupina pro sociálně nežádoucí jevy. Předsedou skupiny je primátor Petr Měřínský, mezi členy jsou z koaličních i opozičních stran a také zástupci romské menšiny.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..