V lužním lese Žebračka právě teď probíhá čištění od stromů, které jsou popadané nebo ohrožují kolemjdoucí. Jedná se především o suché jasany. Navíc se pracuje na zavodnění vyschlých míst.

Práce v lese začaly tento týden a hotovo by mělo být do konce února. Těžba dřeva může probíhat pouze v zimním období, jinak by mohlo dojít k poškození vzácných rostlin, které v lužním lese rostou. „Musíme odklidit nahnuté a jinak poškozené stromy. Prioritou je, aby se zajistil bezpečný průchod pro návštěvníky tohoto lesa. Rozsah kácení byl předem projednán a odsouhlasen Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR,“ uvedla Svatava Doupalová, která má na přerovském magistrátě na starosti péči o dřeviny.

Nejen úklid stromů, ale i zavodnění lesa

Loňský rok byl sice bohatý na srážky, nedostatek vláhy z předešlých let však vykompenzovat nedokázal. „V říjnu proto provedli pracovníci technických služeb výměnu potrubí pod dvěma stezkami a tímto relativně jednoduchým zásahem umožnili opětovné zavodnění jedné větší strouhy, přivádějící potřebnou vodu na levý břeh mlýnského náhonu Strhanec,“ sdělil náměstek přerovského primátora Petr Kouba. Pod stezkami došlo k výměně zanesených a opotřebovaných 20centimetrových rour za 60centimetrové, což výrazně pomohlo k přivedení vody do míst, kam se dříve nedostala.

Jak prozradil primátor Petr Měřínský, práce v lužním lese budou pokračovat i nadále. V plánu je totiž příprava projektu, který bude mít za cíl přivedení vody do vyschlých říčních ramen na pravém břehu Strhance. „Případné úpravy by v žádném případě neměly bránit využívání přírodní rezervace k rekreačním účelům. Naopak, k dalšímu zatraktivnění Žebračky by mohlo pomoci i připravované nové značení cest,“ řekl primátor.

Národní přírodní rezervace Žebračka je nejrozsáhlejším lužním lesem v povodí Bečvy. Území je rovněž významné společným výskytem karpatské a panonské květeny, žije zde množství ohrožených druhů živočichů a hnízdí tu okolo 75 druhů ptáků.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..