Nevrácené knihy a bezvýsledné upomínání ze strany Městské knihovny v Přerově, které končilo až soudem s dětskými dlužníky. Tato praxe od ledna končí – pohledávky dětí do 15 let budou přecházet na jejich zákonné zástupce.

Městská knihovna a její pobočky čítají celkem 1502 dětských čtenářů. Ti mohou využívat několik způsobů, jak vypůjčené knihy vracet. Buď mohou přinést knihy tradičně zpátky do knihovny nebo je uloží do KnihoBOXu v Galerii Přerov. Samozřejmě si výpůjčku mohou také prodloužit. Knihovna však pravidelně řeší případy, kdy se vypůjčené knihy včas nevrátí a tyto pohledávky končívají až u soudu. „V současné době má pohledávku vůči knihovně 630 uživatelů, z toho necelých 25 procent ve věku do 15 let. Jedná se o všechny stupně upomínek od poplatku z prodlení až po předání právnímu zástupci. Než se ovšem pohledávka dostane až k soudu, uběhne dlouhá doba,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba, do jehož gesce knihovna spadá.

Co předchází soudu?

Pět dnů před vypršením výpůjční lhůty čtenář obdrží na mail upozornění. Pokud nevyužije možnost prodloužení termínu a knihu včas nevrátí, začíná upomínací proces. Postupně mu jsou prostřednictvím mailu, SMS a pošty zaslány minimálně tři upomínky, a to po 5, 15 a 45 dnech prodlení. Pokud čtenář nereaguje ani na jednu z těchto upomínek, začíná příprava podkladů pro právníka, který dlužníky znovu kontaktuje a vyzve k vrácení knihovních dokumentů. „Až pokud i toto zůstane bez odezvy, věc je předkládána soudu. Nikdy to ovšem nebývá dříve než za čtyři až šest měsíců od nevrácení knih či jiných výpůjček. Uživatel je pak soudem vyzván k řešení svých závazků, a pokud i v tomto případě nereaguje, je vydáno soudní rozhodnutí, které je podkladem pro zahájení exekučního řízení,“ uvedl náměstek Kouba.

Sankce se zvyšují

Protože se zvyšují náklady na vymáhání poplatků, musí knihovna mírně zvýšit i sankce. „Navýšení je o deset až dvacet korun – a to až po třetí upomínku. V případě čtvrté upomínky se zvedá částka ze 120 na 150 korun. Pokud už případ převezme právník, stojí to uživatele 500 korun, v tomto bodě se ale cena nenavyšuje a zůstává stejná jako v předchozích letech,“ doplnil náměstek primátora Petr Kouba.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..