Přerov obsadil první místo mezi žadateli o dotaci z Norských fondů. Díky tomu se může pustit do přípravy strategie, jejímž cílem bude zlepšení životního prostředí. Několik nápadů už je ve hře – biotop na laguně, obnova vodního režimu v lužním lese Žebračka či autobusové zastávky osázené zelení. Další podněty mohou přidat sami občané města.

Celá planeta se potýká s klimatickými změnami a Přerov není žádnou výjimkou. „Přibývá dnů s vysokými teplotami, extrémní srážky způsobují záplavy, problémem jsou i bleskové povodně a nedostatečné zasakování vody do vyprahlé půdy,“ říká náměstek přerovského primátora Petr Kouba. Adaptační strategie pro další desetiletí může pomoci s řešením těchto problémů a jejich efektivním zpracováním. „Ve strategii budou popsány hlavní klimatické změny – a jak se vyvíjely v čase. Zmapujeme, kde je město zranitelné. Poté bude odborná skupina vedená zpracovatelem hledat řešení ke zmírnění extrémních projevů počasí. Výběrové řízení na zpracovatele vyhrála v minulých dnech společnost ASITIS – Atregia, která vytvoří Přerovu plán přímo na míru,“ nastínil Kouba. Město vyzývá ke spolupráci i občany, kteří mají vize či zkušenosti s řešením klimatických změn v jiných městech nebo státech. Své podněty mohou už nyní zasílat na adresu zeleny@prerov.eu.

Přerov získá na pořízení strategie z Norských fondů celkem 382 tisíc korun, 67 tisíc pak přispěje Státní fond životního prostředí a samotné město se bude podílet částkou 50 tisíc korun. V průběhu jara bude uskutečněno veřejné slyšení pro obyvatele nebo dotazníkové šetření, díky nimž budou Přerované moct projevit svůj názor. „My samozřejmě nechceme mít další projekty do šuplíku. Tím, že strategii budeme mít na papíře, můžeme později žádat o dotace z národních dotačních programů na postupnou realizaci. Bez toho bychom na evropské peníze zkrátka nedosáhli,“ vysvětlil na závěr důležitost dokumentu přerovský primátor Petr Měřínský.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..