Žáci z osmi přerovských základních škol dostali za úkol nakreslit Přerov svýma očima. V příštím roce se tak majitelé nového kalendáře mohou pokochat celkem 66 obrázky od 57 různých mladých autorů. Výjevy jsou opravdu rozmanité, od Michalova z ptačí perspektivy přes mamuty až po děti hrající si ve skateparku.

V kalendářích z let minulých dominovaly fotografie. Letos se pracovníci marketingového oddělení rozhodli pro změnu a oslovili místní školáky. I přes uzavření škol se podařilo vysbírat výkresy a projekt zrealizovat. „Školáci od nás dostali jako podklad fotografie a mohli snímek ztvárnit libovolnou technikou, pracovat přitom mohli i se svou fantazií, nešlo o přesné přenesení záběru na papír. Vítán byl vtip i nadsázka,“ říká náměstek primátora Petr Kouba. Děti namalovaly různorodá díla, někdo se zaměřil na významné budovy, jiný na lidi v ulicích či na akcích. Jediné, co úplně nevyšlo, bylo zařadit obrázky všech místních částí – děti je měly podle původních plánů osobně navštívit a přenést na papír i milý „vesnický kolorit“, který k Přerovu díky těmto částem taktéž patří.

Původně byl v plánu slavnostní křest kalendáře, který měl proběhnout spolu „odměnou“ pro autory – promítáním v Kině Hvězda. Současná opatření to však nedovolila. Kalendář tak poputuje rovnou do prodeje, a sice za 190 korun. K dostání bude v Městském informační centru nebo v knihkupectví Mezi světy.

Jaký bude kalendář pro rok 2022?

Každý rok nese přerovský kalendář jiné téma. Ten loňský byl složen ze snímků města od učitele hudby Bohumila Kratochvíla. Předloňský nesl téma „průmyslový Přerov“, rok předtím byl námětem Městský dům, který slavil 120 let. Rokem 2016 provázel Přerovany kalendář, který přinášel historický pohled na město – a o rok dřív nesl svědectví z dob dvou světových válek.
Jaký však bude kalendář pro rok 2022? Vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná vyzývá občany, aby téma navrhli sami: „Ptáme se, jaké téma či zpracování by se jim líbilo, co by přivítali, popřípadě čím by mohli sami přispět. Své náměty mohou posílat do konce prosince na adresu jana.pivodova@prerov.eu.“

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..