Nové kontejnery, auta s robotickou rukou a chytré technologie pro plánování tras a evidenci výsypů. Návrh na modernizaci svozu odpadu už podpořili přerovští radní. Zastupitelé budou o projektu jednat v pondělí 7. prosince.

„Nádoby, které máme v plánu koupit, jsou pro uživatele snadno přístupné a zároveň dovolí zabudování technologií jako jsou čipy pro monitoring zaplněnosti, software umožňující plánovat řidičům svozových vozů optimální trasy či evidenci odpadních nádob,“ uvedl primátor Přerova Petr Měřínský. Město se bude finančně podílet na pořízení kontejnerů na tříděný odpad částkou 10 milionů korun. Na technické služby pak připadne nákup nových aut a také nádob na komunální odpad v hodnotě 20 milionů korun. Tyto náklady však ani jeden ze subjektů nevynaloží v plné výši. „Podařilo se nám dosáhnout schválení dotace ze Státního fondu životního prostředí, městu by se tak vrátilo 85 procent z nákladů a technickým službám 25 procent,“ potvrdil jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Projekt by měl začít nákupem aut. „Jedná se o vozidla, která jsou vybavena bočním výsypem nádob, není tak potřeba další obsluhy, která by s nádobami manipulovala. Ve voze je pouze řidič, který z kabiny obsluhuje robotizovanou ruku,“ vysvětlil náměstek technických služeb Tomáš Lolek. Kromě toho budou auta vybavena také oddělitelným zásobníkem na slisovaný odpad o objemu zhruba 20 tisíc litrů, což umožňuje dovoz odpadu koncovému odběrateli bez nutnosti další manipulace.

Po autech přijde řada na velkoobjemové nádoby. Ty větší, s objemem 3 tisíce litrů, budou určeny pro lehčí odpad, jako je například papír, plast či obalové kovy. Menší nádoby o objemu 2 tisíce litrů pak poslouží pro sběr bioodpadu nebo skla. „Provedením by měly být nejen designově vyladěnější, ale i praktičtější. Jejich součástí je například pedál pro snadné otevření a hygienický přístup do nádoby, které se už nikdo nebude muset dotýkat,“ popsal jednatel Střelec. V první fázi obměny by se do přerovských ulic mělo dostat až 322 nových kontejnerů, což představuje osazení zhruba 70 procent současných stanovišť. „Některá stanoviště ale bude nutno stavebně upravit a jiná znovu vybudovat. Umístěním těchto velkoobjemových kontejnerů – výměnou za současné menší nádoby – dojde i k úspoře plochy, na které mohou vzniknout třeba nová parkovací místa,“ doplnil Střelec.

Pokud u nás tento projekt prorazí, bude Přerov na konci roku 2021 prvním městem v ČR, které je moderním systémem vybaveno.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..