V pondělí 26. října zahájil svou činnost mobilní odběrový tým COVID-19 HZS Olomouckého kraje. Oba členové týmu mají zdravotnické vzdělání, navíc však prošli odborným zdravotnickým školením na infekčním oddělení prostějovské nemocnice.

Samotní hasiči jsou vybaveni stejnými ochrannými prostředky, jaké používají zdravotníci na odběrových místech v nemocnicích – respirátory, ochranné obleky, zástěry, holínky, štíty a rukavice. Pro svou práci mají navíc vyčleněno označené vozidlo.

Hasičský odběrový tým bude působit především v ohniscích nákazy – v sociálních zařízeních, domovech pro seniory a pečovatelských domech – tedy všude, kde je velký počet nakažených osob.

Kromě toho pomáhá hasičský záchranný sbor také při dekontaminaci zdravotnických odběrových stanů a budov, v nichž se nákaza vyskytla. Tuto práci hasiči provádějí s pomocí tzv. mlhovačů, díky nimž je možné během pouhých 40 sekund dekontaminovat místnost o velikosti školní třídy. Navíc se HZS OK podílí na distribuci ochranných prostředků pro školská zařízení.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..