Král ptačí říše oblečený do sportovního, s ocasem v barvách loga Olomouckého kraje, který drží vlajku České republiky – tak vypadá maskot Her X. letní olympiády dětí a mládeže 2021. Ty bude od 27. června do 1. července příštího roku hostit Olomoucký kraj.

„Orel symbolizuje sílu, odvahu, bojovného ducha i bystrost – tyto vlastnosti by neměly chybět ani mladým sportovcům, kteří přijedou do Olomouckého kraje reprezentovat svoje regiony. Na účastníky už se moc těšíme a doufáme, že se jim bude v našem krásném kraji líbit,“ uvedl hejtman Ladislav Okleštěk.

Autorkou maskota i loga her je studentka grafického oboru na VOŠ a SPŠ v Šumperku Karolína Ščučková.

„Přemýšlela jsem nad tím, jak by měl maskot vypadat. Většinou to bývá zvíře a Olomoucký kraj má ve znaku orla, takže volba byla nakonec jasná,“ řekla tvůrkyně maskota.

Náročné přípravy na realizaci prestižní sportovní události začaly už před několika měsíci a během nich se podařilo vybrat přes třicet sportovišť. Nedílnou součástí celé akce bude i Olympijský dům, na který se fanoušci mohou těšit v olomoucké Pevnosti poznání.

„S akcí takového formátu souvisí stovky drobností, které je třeba co nejdříve vyřešit, aby vše proběhlo tak, jak má. Bez pomoci zástupců měst, v nichž se bude příští rok v rámci olympiády sportovat, se neobejdeme a jsme rádi, že nám všichni potvrdili spolupráci,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast sportu Petr Vrána.

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských výprav, která se koná každoročně od roku 2003 a je určena dětem ve věku od dvanácti do šestnácti let.

„V současné situaci je více než kdy jindy důležité, aby děti sportovaly. Velkou motivací pro ně může být právě kvalifikace na Olympiádu dětí mládeže. Věřím, že mladí sportovci se pak stanou vzorem pro své vrstevníky a motivují je dále ke sportu,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

V minulosti unikátní atmosféru zažila řada dnes úspěšných sportovců, jako je například Josef Dostál či Barbora Seemanová.

„Vážíme si rozhodnutí Olomouckého kraje uspořádat už podruhé Olympiádu dětí a mládeže a to symbolicky po deseti letech. Soutěžit se bude ve dvaceti sportech a poprvé v historii ODM se představí šerm,“ dodává místopředseda Českého olympijského výboru zodpovědný za ODM Filip Šuman.

Hlavní myšlenkou akce je přinést životní zážitek mladým sportovcům, rodičům i veřejnosti, aby se pohyb stal a zůstal součástí jejich života.

Na začátku října organizátoři zahájí nábor dobrovolníků. Zájemci najdou informace už brzy na odm.olympic.cz.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..