Hasiči už sice na nové stanici slouží několik týdnů, teprve včera však došlo ke slavnostnímu přestřižení pásky. Akce se zúčastnil náměstek generálního ředitele HZS ČR pro IZS a operační řízení František Zadina a samozřejmě ředitel HZS Olomouckého kraje Karel Kolářík. Mezi hosty nechyběl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, primátor statutárního města Přerova Petr Měřínský a zástupci společnosti Zlínstav, která měla stavbu na starosti. 

Novou stanici potřebovala přerovská hasičská jednotka jako sůl. Předchozí stanice v centru města byla z nedostačující v mnohých ohledech, nejhorší to však bylo s kapacitou garáže pro techniku. „Slavnostním přestřižením pásky jsme završili mnohaleté úsilí o vybudování odpovídajících prostor pro výkon služby příslušníků Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v této lokalitě,“ poznamenal krajský ředitel HZS Olomouckého kraje Karel Kolářík. Například počet výjezdových vrat se rozšířil z původních sedmi na nynějších třiadvacet.

Stavební práce započaly v roce 2018 pod hlavičkou projektu financovaného ze zdrojů Evropské unie Zodolnění požární stanice Přerov a souvisejícího pracoviště pro činnost hasičského záchranného sboru. Celý projekt vyšel na 243,8 milionů korun.

Zajímavosti:

  • Ohřev teplé vody je v létě řešen přes solární systém. V zimě jej zajišťuje plynový kotel.
  • Tepelné čerpadlo v zimě dohřívá vybrané okruhy podlahového topení a v létě vodu naopak ochlazuje, a tak lze využívat podobně jako klimatizace.
  • V areálu je umístěný diesel agregát, který plně zálohuje elektřinou všechny objekty a technologie pro případ, že by došlo k výpadku elektrické energie.
  • V budově jsou instalované světlovody, které pomocí speciální optiky vedou přirozené světlo do nitra objektu, čímž se šetří elektrická energie.
  • Strojní služba má k dispozici dvousloupový elektrohydraulický zvedák s nosností přes 5 tisíc kilogramů a spodní hydraulický zvedák s pojezdem v montážní jámě s nosností 20 tun.
  • Ekologické hospodaření s dešťovou vodou zajišťují speciální retenční nádrže.
  • Mikroklima areálu pozitivně ovlivňují zelené střechy, které jsou osázené sukulenty. Zároveň také v létě ochlazují interiéry budov a zajišťují zadržování srážkové vody a její následný odpar do atmosféry.
  • K využití je moderní linka na mytí, tlakování, zkoušení a dosušování požárních hadic a výkonný vysokotlaký kompresor, jímž zajišťujeme doplňování vzduchu do tlakových láhví dýchacích přístrojů.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..