Co jsou pro Jeseníky Dlouhé stráně, to je pro Hanou hrad Helfštýn. Památka, která se tyčí nad Moravskou bránou u Lipníka nad Bečvou, má za sebou dlouhou a náročnou rekonstrukci. Lidé si její výsledky mohli poprvé prohlédnout v pátek 21. srpna. A z reakcí prvních návštěvníků je znát, že investice Olomouckého kraje rozhodně stála za to.

 

 

„Helfšýn je klenotem našeho regionu. Nejen proto, že láká turisty z celého Česka i ze zahraničí, ale také proto, že odkazuje na kus národní historie. Památka bohužel nebyla v úplně ideálním stavu, takže třiadevadesát miliónů korun, které kraj do opravy hradu vložil, chápu nejen jako investici, ale také jako uhrazení dluhu z minulosti,“ uvedl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

O opravě hradu se mluvilo mnoho let. Až v poslední době se ale daly věci, respektive zednické lžíce, kladiva a tesařské nástroje, do pohybu. Helfštýn se teď může pochlubit novou střechou, rekonstruovanými výstavními prostory a jedinečným vyhlídkovým okruhem.

Část prostoru nad bývalou kaplí zastřešuje pískované sklo, které symbolizuje otevřenou oblohu. Zvolené řešení považuji za citlivé k původní stavbě, navíc Helfštýn tím získá potřebné výstavní prostory. Kromě příspěvku do obnovy historické památky tím zároveň investujeme do cestovního ruchu v regionu,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury Petr Vrána.

Historie hradu se začala psát ve třináctém století. Aktuální krajská investice zajistila, že v jednadvacátém rozhodně neskončí.

„Helfštýn sice tvoří nejvýznamnější stavební akci v oblasti kultury a cestovního ruchu za poslední roky, ale rozhodně ne jedinou. Naší pozornosti neunikají ani opravy mnohem menších památek, jako jsou třeba boží muka nebo kapličky,“ zdůraznil Vrána.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..