V průběhu srpna budou dokončeny práce na záchraně a zpřístupnění renesančního paláce na hradě Helfštýn. Olomoucký kraj do projektu investoval zhruba 83 milionů korun. Provedení posledních drobných úprav v těchto dnech schválili krajští radní.

O obnově paláce se diskutovalo dvacet let. Střecha mu ale chybí už více než dvě století. Pokud jsme stavbu chtěli zachránit, nemohli jsme déle čekat,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast financí Jiří Zemánek.

Projekt zahrnoval zastřešení objektu, využití velkých místností pro expozice a vybudování nového prohlídkového okruhu. Architekti při výběru materiálů volili především beton a kov. Na střechy použili pískované sklo a nad prostor považovaný za bývalou kapli čiré, které symbolizuje otevřené nebe.

Zvolené řešení považuji za citlivé k původní stavbě, navíc Helfštýn díky němu získá potřebné výstavní prostory. Kromě příspěvku k obnově historické památky tím zároveň investujeme do cestovního ruchu v regionu,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast památkové péče Petr Vrána.

Helfštýn je jednou z nejnavštěvovanějších památek na území Olomouckého kraje. Například v minulém roce sem i navzdory omezením, která souvisela právě s rekonstrukcí paláce na posledním hradním nádvoří, zavítalo na 70 tisíc turistů.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..