„Všude čtu apokalyptické zprávy a strašení lidí. Ale já to zkusím jinak: situace u nás je velmi dobrá. Máme v celém Olomouckém kraji pouze 34 aktuálně nemocných koronavirem. Díky zodpovědnosti a disciplíně našich obyvatel se zde daří covid-19 držet na uzdě. Děkuji vám za to. A věřím, že vždy zvítězí zdravý rozum nad hysterií,“ uklidňuje hejtman Ladislav Okleštěk.

V Olomouckém kraji se denně provádí od sto do tří stovek testů. Hejtmanství situaci sleduje ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí. Na základě toho vyhodnocuje, zda je nutné přijmout nějaká opatření. I přesto, že se počet pozitivních v kraji dlouhodobě pohybuje v řádu několika desítek, vyzývá hejtman k nošení roušek v některých konkrétních případech.

„Není to nařízení, ale doporučení. Nosit roušky je vhodné zejména v lékárnách, zdravotnických zařízeních a při návštěvách v domovech pro seniory,“ říká hejtman. Všude tam se podle něj pohybuje vysoké procento starých lidí a osob se sníženou imunitou, tedy těch nejvíce ohrožených.

V současné době má hejtmanství zásobu ochranných pomůcek zhruba na týden. Všechny nemocnice v kraji mají zásobu zhruba na jeden měsíc. Pomůcky mají k dispozici také sociální služby. Další sady jsou uloženy u hasičů.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..