Od roku 2019 probíhá na Olomoucku Liga férového fotbalu.  Její jarní část byla uzavřena minulý týden v pátek 3.7. turnajem na Nových Sadech v Olomouci.

Myšlenka férového fotbalu vznikla na konci 20. století v Kolumbii. Metodou tzv. fotbalu 3 (F3) tu bylo řešeno násilí mezi tamními drogovými gangy. Dětem ze znepřátelených gangů byla nabídnuta půda fotbalového hřiště, kde mohly diskutovat o společných pravidlech a hrát dle nich fotbal. A pokud zvládáte s protivníkem diskutovat bez použití násilí, přestává postupně nálepka protivníka dávat smysl. Myšlenka zafungovala nejen v Kolumbii, ale později ji začali přejímat po celém světě. Fotbal byl využíván jako nástroj společné řeči a nyní hrajeme F3 fotbal i na Hané. 

Co znamená myšlenka F3?
F3 = 3 poločasy
1) diskuze o nastavení pravidel,
2) samotná hra bez rozhodčích a
3) pozápasová reflexe o tom, jak se týmům dařilo pravidla držet, proč ano a proč ne. 

Na Hané jsou hvězdami ligy zpravidla klienti místních organizací typu nízkoprahových klubů, domů mládeže. Zapojenými organizacemi jsou Podané ruce z Olomouce a Prostějova, Člověk v tísni v Přerově a tamtéž Armáda spásy. Na pátečním turnaji se sešlo 7 týmů, které pod dohledem týmu organizátorů a mediátorů, sváděly boje na hřišti i mimo něj. Ty nejlepší pak sbíraly body za vyhrané zápasy, ale také za schopnost dodržet stanovená pravidla nebo aktivitu v diskuzích.

Pro organizátory nejde tolik o fotbalovou stránku hry, ale o rozvoj kompetencí, které mohou děti využít v životě. Těmi jsou třeba komunikace, spolupráce, respekt, sebereflexe nebo obhajoba názoru. Na závěr turnaje tak byl organizátory a trenéry z každého týmu vyhlášen fair-play hráč.

Pořadí týmů na turnaji:

  1. Tlačenky
  2. Real Boss
  3. Iconic Players
  4. Rychlé střely – dlouhodobý tým, vítěz putovního poháru
  5. Black and White – dlouhodobý tým
  6. FC Black
  7. FC Nám se nechce

Haná také jako region vyšle svou reprezentaci na celorepublikové finále, které proběhne v září v Českém dubu.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..