Na půdě Krajského úřadu Olomouckého kraje proběhlo ve čtvrtek 16. července jednání o bezpečnostní situaci v Přerově. Tam dochází ke sporům mezi zástupci dvou znesvářených romských rodin. Jejich vzájemné potyčky přímo v centru města nedávno vygradovaly fyzickým napadením a zásahem policie.

„Jde o to otevřít dialog a vyjasnit si postoje. Ideální bude, když obě znesvářené strany najdou společnou řeč, a pokud ne, tak aby alespoň respektovaly sebe navzájem, a hlavně ostatní obyvatele. Ti totiž za jejich problémy nemohou a ani jejich následky nesmí trpět,“ upozornil Petr Vrána, radní města Přerova a náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Jednání se zúčastnili také zástupci policie, která už posílila hlídky ve městě. Důležitý vhled do problému etnických skupin přinesla koordinátorka pro národnostní menšiny a romské záležitosti krajského úřadu Renáta Köttnerová.

„V Přerově už nějakou dobu s romským etnikem úspěšně pracují asistenti prevence kriminality. Jde o dlouhodobý proces, jehož výsledky nemusí být vidět hned, ale časem se určitě projeví,“ dodala Köttnerová.

Výstupem setkání na krajském úřadu bylo iniciování schůzky s oběma romskými rodinami, které už potvrdily ochotu jednat. Ve středu 22. července navíc proběhne v přerovském Městském domě veřejné slyšení, kterého se zúčastní zástupci magistrátu, policie i krajská koordinátorka.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..