K pomoci obcím na Uničovsku a Šumpersku, které v závěru víkendu zasáhly bleskové povodně, dnes vyzval hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Ten přímo v terénu zjišťoval, jaká je situace v nejhůře postižených místech.

„To, co jsem viděl v zatopené oblasti, připomíná obraz zkázy. Vyzývám všechny, kteří mají k dispozici například kontejnery nebo nakládací techniku a mají možnost je poskytnout, aby tak učinili. Nabídky pomoci budeme shromažďovat na adrese pomoc@olkraj.cz,“ uvedl hejtman Ladislav Okleštěk.

Hejtmanství také v nejbližších dnech vyhlásí sbírku na pomoc velkou vodou zasaženému území. Vedení kraje zároveň připravuje další kroky, jak živlem zdecimované vesnice podpoří.

Přívalové deště zaplavily stovky domů, poškodily silnice i energetickou infrastrukturu. Téměř 30 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů evakuovalo na třicet lidí, další tři desítky zachránili například ze zatopených aut nebo přímo z proudu vody. Bleskové povodně mají zatím jednu oběť. Je jí osmačtyřicetiletá žena z Břevence, místní části Šumvaldu na Olomoucku. Policisté nyní pátrají i po 74leté seniorce z Oskavy na Šumpersku. Hasiči vyprošťují automobily z koryt řek, čistí komunikace, propustky mostů a čerpají vodu z objektů. Ve spolupráci s krajským úřadem a vodohospodářskou společností zabezpečují také dodávku pitné vody do postižených oblastí a zajišťují vysoušeče pro obyvatele, kteří mají zaplavené domy.

foto: hejtman Ladislav Okleštěk, Olomoucký kraj, HZS Olomouckého kraje, Zdeněk Hošák

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..