Také Přerované měli možnost zapojit se do projektu, jehož cílem bylo zjistit, ve kterých lokalitách se obyvatelé města nejvíce bojí a proč. Na dotaz, zda pociťují v Přerově strach z kriminality, odpovědělo „ano“, nebo „spíše ano“ 86 procent žen a stejné procento mužů. Strach z kriminality mají nejméně lidé nad 65 let.

Dalo se předpokládat, že v mapě, kterou měli lidé v rámci dotazníku vyplnit, budou nejčastěji coby „místo strachu“ vyznačovat sociálně vyloučenou lokalitou v přednádražní čtvrti. Tyto odhady se ukázaly jako správné. Ulice Škodova, Husova či Kojetínská jsou v nejrůznějších anketách už dlouhá léta označována jako místa, která lidi nejvíce děsí. Letos k těmto „stálicím“ přibylo i  okolí Velké Dlážky.

Zajímavé odpovědi přinesla také část dotazníku, která se zaměřovala na otázku, koho nebo čeho se lidé bojí. Odpovědi respondentů se většinou shodovaly: Romové, nepřizpůsobiví, hluk/nepořádek, bezdomovci, obtěžování, napadání, narkomani, opilci, mládež, nedostatečná osvětlenost, nepředvídatelnost, zanedbané prostředí, park. 

A jak by se podle dotázaných měla problematika řešit? Lidé by uvítali častější přítomnost policistů v ulicích, omezení počtu ubytoven, omezení provozu hazardních her, systematičtější práce s rizikovou mládeží a větší pokrytí Přerova kamerovým systémem, Romy ubytovat mimo město, zavést vyhlášku o zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti, provést kontrolu skutečného stavu sociálně slabých ze strany České správy sociálního zabezpečení a probační služby, snížit věkovou hranici trestní odpovědnosti a rozšířit bezdoplatkové zóny.

„Minimálně posledně jmenované doporučení se nám v minulých dnech podařilo zařadit do praxe, protože od poloviny června budeme mít nově bezdoplatkovou zónu přímo v centru Přerova, které se nám sice v mapě strachu nijak výrazně nezobrazilo, ale problémy s lidmi žijícími v okolí Masarykova náměstí jsme pocítili,“ zdůraznil na závěr náměstek Kouba.

Kompletní výsledky dotazníkového šetření najdete ZDE.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..