Prodlužování marné léčby mnohdy nemusí znamenat zvýšení kvality života pacienta. Jak tedy určit, kdy ještě léčit? Co jiného je možné pacientům nabídnout? Na tyto a další otázky odpovídali odborníci z řad předních českých lékařů v rámci konference věnované problematice paliativní péče.

Současné pokroky v medicíně prodloužily délku léčby závažných onemocnění, zároveň se však výrazně zkrátila doba závěru života po ukončení neúspěšné léčby.

V praxi se setkáváme s tím, že v případě těžkých onemocnění, zejména onkologických, zbývá nemocným mnohdy jen posledních pár dnů života. Tím se zkracuje i čas pacientů například na smíření a rozloučení se svými blízkými. Výjimkou nejsou ani případy, kdy se už pacient rozloučit vůbec nestihne,“ uvedla Leona Martinková, vedoucí Střediska zdravotních služeb a Hospicové péče Caritas, a dodala: „Přitom i po ukončení marné léčby má pacient možnost odborné lékařské péče mobilního hospice, navíc doplněné i o péči dalších odborníků včetně podpory pečující rodině.

Pro Olomoucký kraj, který spolu s Hospicovou péčí Caritas odbornou konferenci organizoval, je téma paliativní péče jednou z dlouhodobých priorit. Na jejím systematickém zlepšování začalo hejtmanství pracovat jako jedno z prvních v Česku.

Letos hejtmanství navýší peníze k zajištění péče na více než osm miliónů korun. Peníze poslouží nejen na samotný výkon ošetřovatelské péče, ale například i na vzdělávání lékařského i nelékařského personálu, který se o nevyléčitelně nemocné stará. Koncepce paliativní péče Olomouckého kraje pak počítá s tím, že postupně vznikne ve všech okresech alespoň jeden poskytovatel každé z forem paliativních služeb.

Umírání je téma, které je pořád trochu tabu. My jsme se ho rozhodli prolomit a otevřeně o paliativní péči mluvit, jedině tak ji dokážeme zlepšit. A mě těší, že první pozitivní výsledky už jsou vidět. O krajské projekty na podporu paliativní péče je totiž velký zájem,“ uvedl uvolněný člen zastupitelstva Olomouckého kraje Vladimír Lichnovský.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..