🇨🇿 1. května jsme si připomněli nejen Svátek práce, ale také Přerovské povstání proti nacistické okupaci, první svého druhu v českých zemích. Uplynulo od něj již 75 let. V našem článku s galerií přinášíme shrnutí těchto tragických událostí. Po jeho přečtení můžete otestovat své znalosti na našem Instagramu v sekci instastories – odkaz ZDE.   

Přerovské povstání vypuklo brzy ráno 1. května 1945 a souviselo s mylnou informací o kapitulaci nacistického Německa. Zapojila se do něj řada Přerovanů i partyzánů skrývajících se dosud v blízkém okolí. Sovětská armáda průběh povstání nemohla podpořit, protože byla zcela vytížená závěrečnou fází bojů o Ostravu.

Během 1. května 1945 padlo přes třicet revolučních bojovníků, zejména z řad železničářů. Dvacet osob pak bylo zraněno a sto zatčeno. Po osobní intervenci K. H. Franka zastřelili nacisté hned další den, 2. května 1945, dalších 21 přerovských povstalců na olomoucké střelnici.

Ostatky zastřelených hrdinů nechali po válce Přerované exhumovat a uložit do společného hrobu v parku Michalov, od roku 1952 jsou trvale přeneseny na městský hřbitov. Nad jejich hrobem poblíž vsypové loučky byl vztyčen pomník Václav Suchomela. Od letoška je nově připomínají také nové pietní tabule instalované poblíž.Na hrdiny přerovského povstání odkazuje také celá řada dalších pamětních desek v ulicích města Přerova.

Zcela speciální vzpomínku na události spojené s Přerovským povstáním pak u příležitosti letošního výročí chystá Muzeum Komenského v Přerově.  To ve spolupráci s režisérkou Svatavou Měrkovou a kameramanem Jiřím Dvorským připravuje celovečerní dokumentární film s názvem Přerovské povstání… 75 let poté. Jeho premiéra je plánována na podzim 2020 v přerovském kině Hvězda. Zatím můžete zhlédnout alespoň upoutávku.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..