Až čtyři tisícovky testů navíc oproti původnímu plánu provedou zdravotníci v odběrových stanech v Olomouci, Litovli a Uničově. Rozšíření testování na onemocnění covid-19 zajistil pro obyvatele Olomouckého kraje hejtman Ladislav Okleštěk ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví, Univerzitou Palackého a olomouckou Fakultní nemocnicí.

„Slíbil jsem, že se zasadím o to, aby v regionu bylo otestováno co největší množství lidí. Po dohodě s dalšími účastníky celého projektu se záměr podařilo realizovat. Teď uvidíme, jestli zájem obyvatel i dál potrvá,“ řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

Zájem lidí o historicky unikátní plošné testování kolektivní imunity přitom překvapil organizátory hned na počátku. Jen několik hodin po spuštění registrace byla většina termínů rozebrána.

Díky rychlejšímu procesu testování v kraji se navíc o jeden den zkrátí nábor do studie kolektivní imunity – ukončený bude v pátek 1. května.

„Všichni účastníci, kteří se zaregistrovali na sobotu 2. května, se mohou dostavit na odběr už ode dneška až do pátku 1. května – vždy mezi osmou a osmnáctou hodinou. Na místě oznámí, že byli registrováni na sobotu a zdravotníci s nimi vše vyřídí,“ uvedl Peter Vanek z Ústavu molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého.

V Litovli a Uničově budou ode dneška provedeny odběry už jen registrovaným dobrovolníkům, zatímco v Olomouci se mohou nechat otestovat lidé i bez registrace. Zdravotníci čekají především na zájemce ve věku 18 až 39 let. Kohorta této věkové skupiny je totiž ve vzorku testovaných zastoupená nejméně.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..