V Olomouckém kraji je 32 potvrzených případů koronaviru.
 
Kvůli zamezení šíření koronaviru byly dnes zcela uzavřeny Uničov, Litovel, Červenka a dalších 18 obcí v okolí. Nikdo nesmí dovnitř ani ven. Výjimku má pouze zásobování nebo lidé, kteří jedou pečovat o své blízké.
 
🚌 MHD PŘEROV: od pondělí 16. 3. 2020 funguje v prázdninovém režimu. Kvůli zvýšení bezpečnosti bylo rozhodnuto, že od pondělí 16. (od 12 hodin) do úterý 24. března (do 6 hodin ráno) bude městská doprava bezplatná, nastupovat se bude prostředními a zadními dveřmi. Doporučujeme cestujícím, aby v případě, že mají možnost, použili při cestování roušku a pokud možno si nesedali vedle sebe. REGIONÁLNÍ AUTOBUSOVÁ DOPRAVA IDSOK: od pátku 13. 3. 2020 jedou spoje v režimu jarních prázdnin, platí do odvolání. Kraj nechal autobusy vyčistit ozónovou metodou, která by měla zničit všechny viry a bakterie. Informace o změnách v jízdních řádech naleznete na cestujok.cz nebo idsok.cz.
 
🚒 Mimořádná opatření HZS Olomouckého kraje: Zákaz návštěv ve všech prostorách HZS Olomouckého kraje. Zrušení úředních hodin na všech pracovištích HZS Olomouckého kraje. Žádosti a jiná podání zasílejte na adresu územně příslušného pracoviště HZS Olomouckého kraje. Doporučujeme občanům, aby volili komunikaci především telefonickou a e-mailovou.
 
Od půlnoci 16. března až do 24. března 6.00 ráno vyhlásila omezení volného pohybu osob až na vymezené nezbytné výjimky. Prodloužila rovněž opětovné zavedení ostrahy hranic. Opustit bydliště bude možné jen v přesně specifikovaných případech, například z důvodu cesty do zaměstnání či podnikání, nezbytných cest za rodinou a blízkými či cest na nákupy potravin a základních potřeb, léčiv či potřeb pro zvířata, cest k lékaři nebo za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí nebo na poštu. Povoleny jsou samozřejmě i služební pochůzky policistů či strážníků, lékařů či sociálních pracovníků, ale také třeba individuální vycházky do parků či do přírody.
 
Vláda současně nařídila osobám omezit pohyb na veřejně dostupných místech na nezbytně nutnou dobu a omezit kontakty s jinými osobami na nezbytně nutnou míru. Zaměstnavatele vláda vyzvala, aby v maximální možné míře u svých zaměstnanců využili práci z domova, aby maximálně vyhověli případným žádostem o dovolenou či placené volno a aby omezili výkon prací, které nejsou významné pro zachování činnosti zaměstnavatele. Více info zde: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-kvuli-sireni-epidemie-koronaviru-omezila-volny-pohyb-osob-na-nezbytne-minimum–180350/
 
SOBOTA, 14.3.2020: nad ránem rozhodla ️vláda České republiky o uzavření všech obchodů kromě prodejn potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Zakazuje se také přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb. Tato opatření mají platit deset dní do 24. března. Podrobnosti a výjimky najdete v usnesení vlády č. 211: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-rozhodla-o-uzavreni-vsech-obchodu-krome-prodejen-potravin–lekaren–drogerii–cerpacich-stanic-a-nekterych-dalsich-180327/
 
🚓 Policisté v celém Olomouckém kraji, stejně jako v celé republice, kontrolují dodržování mimořádných opatření vlády, která jsou platná od sobotních ranních hodin. Kontroly maloobchodních prodejen i poskytovatelů služeb v provozovnách, kterých se tato opatření týkají, probíhají dle plánu. Policisté v našem regionu zatím nezjistili porušení těchto mimořádných opatření. V kontrolách budou dále pokračovat.
 
Česká vláda vyhlásila NOUZOVÝ STAV, platí od 12.3. 14 hodin. Zakázala vstup do restaurací od 20 hodin večer do 6 hodin ráno. Vláda zakázala i činnost provozoven stravovacích služeb v nákupních centrech s prodejní plochou přesahující 5 000 m2. Lidé si nezajdou ani do veškerých zábavních zařízení, do posiloven, solárií, provozoven wellness služeb, na sportoviště či bazény. Zakázala také konání akcí s počtem lidí vyšším než 30. Sportovní utkání se tak už nebudou moci hrát ani bez diváků. Omezila také vstup do České republiky pro cizince a zakázala českým občanům vstupovat do rizikových zemí. Opatření mají platit po dobu 30 dnů.
 
🍔Od 13. března bude až do odvolání zcela uzavřena Gastro zóna 🍟🌮 v prvním patře Galerie Přerov, vč. ostatních gastro provozů Café Delicana, přízemí a Dětský koutek Človíčkov. Provozovny, které prodávají potraviny, mohou dál fungovat, ale bez možnosti konzumace prodávaného zboží v obchodním centru. Je povolen pouze prodej s sebou (take away).
 
🏒 Přerovští hokejisté si letos play-off nakonec nezahrají. Výkonný výbor Českého hokeje dnes rozhodl o UKONČENÍ tohoto ročníku Chance ligy. Série předkola play-off už se nedohrají a čtvrtfinále ani nezačne. Postupujícím do extraligy se jako suverénní vítěz základní části staly České Budějovice. MEO skončilo na stříbrné příčce.
 
🚂 Změny se dotknou i vlakové dopravy, jejich rozsah v současné době kraj vyjednává s dopravcem.
 
👦👧 Od 11.3. zůstaly zavřené základní, střední i vysoké školy. Mateřské školy i jesle zůstávají v provozu, byť omezeně. Dnes přišlo do školky jen 12 procent dětí. Provoz je tedy redukován, děti z odloučených pracovišť pojme kmenová školka – rodiče budou individuálně informováni. Trvá uzavření jídelen pro veřejnost, vaří se pouze pro školky, pečovatelskou službu, Domov pro seniory. Rodiče dětí byli poučeni, že do školek nebudou přijímány děti, které mají zjevné respirační obtíže (rýma, kašel), učitelky mohou dětem průběžně měřit teplotu. Denní stacionář v Purkyňově ulici je uzavřen.
 
🍛Školní jídelny, které až do pátku 13. března vařily i pro veřejnost, budou od pondělí 16. března zcela uzavřeny. Vařit se zde bude pouze jídlo určené pro rozvoz – tedy v rámci například pečovatelské služby, která jídlo rozváží klientům, nebo pro Domov pro seniory.
 
🚽 Do odvolání jsou uzavřeny veřejné toalety, provozované Technickými službami města Přerova.
 
🗑️Od úterý 17. března je uzavřena pro veřejnost skládka v Žeravicích i oba sběrné dvory – v ulicích Na Hrázi a Želatovská. Technické služby města Přerova v ulici Na Hrázi 17 jsou pro veřejnost rovněž uzavřeny, s pracovníky se mohou zájemci spojit přes telefonní čísla uvedená na webových stránkách.
 
🚰Uzavřena je od dnešního dne rovněž budova společnosti Vodovodů a kanalizací Přerov na adrese Šířava 21, telefony jsou dostupné.
 
🐱🐶 Nepřístupný je pro veřejnost rovněž útulek pro zatoulaná zvířata.
 
✝️ Pohřební služba je otevřená v běžném režimu. Správa hřbitova je ale uzavřena.
 
🚔Městská policie Přerov varuje, že se ve městě mohou pohybovat podivné existence, využívající všeobecné obavy a nabízející po domech a bytech roušky, respirátory a dezinfekci i zajištění nákupu. Podomní prodej je zakázán i za běžného stavu, natož když chce někdo parazitovat na obavách občanů.
V případě, že budete takového jednání svědkem, volejte ihned na linku 581 268 417 nebo v případě tísně na číslo 156. Rozhodně od těchto osob nic nekupujte! „Lidé nám volají a oznamují, že jsou otevřena rychlá občerstvení, kde lidé vedle sebe postávají. Tato činnost není zakázána, ale my apelujeme na lidi, aby i tady dodržovali základní bezpečnostní rozestupy a zbytečně se na místě nezdržovali, tedy nakoupili a vzdálili se,“ řekl ředitel Městské policie Přerov Omar Teriaki. Služebna je až do odvolání uzavřena pro veřejnost, strážníky je možné kontaktovat telefonicky.
 
👵👴Odbor sociálních věcí a školství přerovského magistrátu v následujících dnech zveřejní prostřednictvím webu města Přerova non-stop telefonní linku pro osamělé občany, kteří jsou v karanténě – a potřebují zajistit nákupy či vyzvednutí léků. Tato služba bude sloužit nejen lidem v karanténě, ale třeba i seniorům či nemohoucím lidem, kteří jsou závislí na donášce nákupů od lidí, kteří jsou aktuálně v karanténě. V této věci ještě bude nutné dořešit hygienické záležitosti stran předávání nákupů, peněz atd.
 
🏫Magistrát města Přerova v tuto chvíli omezuje úřední hodiny na pondělí a středu: Pondělí – 8 až 11 hodin, středa 14 až 17 hodin (nově budou pokladny otevřeny do 17 místo do 16 hodin). Pracoviště magistrátu budou s výjimkou úředních hodin uzavřena, vstup veřejnosti tudíž nebude možný. Zvláštním příjemcům dávek se budou tyto vyplácet v úředních hodinách maximálně jednou týdně – informace získají od příslušných úředníků. Radnice doporučuje občanům, aby v případě, že to není nutné, úřad nenavštěvovali, snažili se s magistrátem komunikovat prioritně telefonicky, platby řešili bezhotovostně, případně na pokladnách platili pokud možno kartou. V případě, že budou muset na magistrát přijít, aby dodržovali základní hygienická a bezpečnostní opatření, nesdružovali se a dodržovali odstupy mezi lidmi alespoň dva metry. Úředníci, u nichž to povaha jejich práce umožňuje, pracují ze svých domovů.
 
📴Obchodnímu centru Galerie Přerov, kde je například otevřena prodejna potravin, je vypnuta wifi, aby toto centrum nelákalo návštěvníky kvůli tomuto „bonusu“.
 
👵👴 V domech s pečovatelskou službou bude vyvěšeno upozornění pro návštěvníky, aby dodržovali protiepidemická pravidla, neboť se pohybují v domech, v nichž žijí senioři.
 
🎭 🎼 Zákaz konání všech společenských, kulturních a sportovních akcí nad třicet účastníků. Do odvolání se proto ruší i všechna představení v Městském domě i v kině Hvězda. Akce, na něž mají lidé už vstupenky, budou buď přesunuty na jiný termín, nebo budou vráceny peníze. Konat se nebude ani dubnové setkání pětasedmdesátníků, organizované městem. Zrušeny byly i farmářské trhy na Masarykově náměstí, které se měly konat ve čtvrtek 12. března.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..