Také letos se obce z Olomouckého kraje mohou zapojit do soutěže a stát se krajskou vesnicí roku 2020. Zájemci se mohou hlásit do konce dubna. Pro nejlepší připravilo hejtmanství statisícové odměny.

„Vesnice roku není o tom, která obec má největší rozpočet, nejmodernější vybavení nebo nejhezčí vánoční výzdobu. Vesnice roku je hlavně o lidech, kteří se snaží o to, aby se jim na venkově společně a hezky žilo. A takových míst je v našem regionu spousta,“ vybídl k účasti v soutěži Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Hejtmanství akci dlouhodobě podporuje. Obce, které v krajském kole obsadí první, druhé a třetí místo, se podělí o finanční dar ve výši 600 tisíc korun. Po padesáti tisících pak v rámci speciálního ocenění dostanou ještě další čtyři vesnice. A stejnou částkou bude ohodnocena také nejzdařilejší obnova a rekonstrukce staveb na venkově.

„Soutěž představuje jedinečnou možnost porovnat se s jinými a zároveň prezentovat výsledky dlouhodobé a mnohdy nelehké práce,“ doplnil náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Pavel Šoltys.

Každou z přihlášených obcí navštíví odborná komise. Hodnotit bude například společenský život, aktivity obyvatel, občanskou vybavenost, péči o veřejná prostranství nebo třeba informační technologie.

Veškeré informace k projektu včetně přihlášky a harmonogramu najdou zájemci na webu www.vesniceroku.cz. Mohou se rovněž obrátit přímo na oddělení regionálního rozvoje krajského úřadu (tel.: 585 508 322)

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..