Krizový štáb Olomouckého kraje znovu zasedl v sobotu 14. března. Jeho hlavním výstupem je nový plán a systém, kterým chce v regionu řešit situaci kolem šíření koronaviru. Jde například o rychlý odběr vzorků na vyšetření i jejich okamžité předání k vyhodnocení. Vznikl také manuál na zásobování lidí, kteří se ocitli v karanténě a nemohou si nakoupit.

„Mám rád rychlá a jednoduchá řešení. A to se podařilo – se všemi nemocnicemi v Olomouckém kraji se nám povedlo dojednat nová odběrná místa, kam mohou přijít lidé s podezřením na koronavirus. Posílat je tam bude přímo hygienická stanice,“ uvedl předseda krizového štábu a hejtman Ladislav Okleštěk.

V Olomouckém kraji vznikají laboratoře s povolením provádět testy na koronavir. Hned začátkem příštího týdne začne pracovat testovací laboratoř ve Fakultní nemocnici Olomouc a další by měla přibýt v prostějovské nemocnici. „K tomu navýšíme počet odběrných míst, bude jich sedm. Nemocnice navíc zřídí mobilní posádky, jež budou odebírat vzorky od těch, kteří se na odběrná místa nemohou dostat sami,“ dodal Okleštěk.

Krizový štáb, ve kterém kromě zástupců krajského úřadu zasedají také hasiči, členové záchranné služby, policie a hygieny, připravil po jednání s primátory návod na to, jak potravinami zásobovat obyvatele, kteří se ocitli v karanténě. Manuál dostanou starostové všech obcí v Olomouckém kraji.

Roznáška potravin by mohla probíhat třeba pomocí městské policie nebo dobrovolných hasičů. Pomoc už nabízí také dobrovolníci. To bych chtěl zdůraznit – ve společnosti se začíná naplno projevovat solidarita. Moc za to děkuji všem lidem dobré vůle,“ zdůraznil Ladislav Okleštěk.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..