Bezmála dvanáct miliónů korun uvolní letos Olomoucký kraj na podporu knihoven. Čtenáři se tak nemusí obávat, že by o svoji zálibu přišli nebo ji museli omezit. Příslušné smlouvy uzavřelo hejtmanství se sedmi pověřenými knihovnami v pondělí 3. února.

„V dnešní době není vůbec jednoduché přilákat ke knihám mladé čtenáře. Knihovny, které to dokážou, si podporu zaslouží. Navíc řada z nich funguje jako komunitní místo, kde se během spousty zajímavých akcí setkávají všechny generace,“ zdůraznil význam knihoven hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Kromě Městské knihovny v Hranicích a Knihovny Vincence Priessnitze v Jeseníku získala finanční prostředky na rozvoj také Knihovna města Olomouce a knihovny v Lipníku nad Bečvou, Šumperku, Přerově a Prostějově.

Výkon regionálních funkcí koordinuje příslušná krajská knihovna. V Olomouckém kraji je to Vědecká knihovna v Olomouci. Pověřené instituce pak zajistí nejen metodickou a organizační pomoc, ale také další odborné služby pro 479 základních knihoven, které na území kraje zřizují města a obce.

„Do knihoven letos poputují ještě další peníze – a to konkrétně na platy knihovníků. Celkovou částku ve výši téměř devíti set tisíc korun musí ještě schválit krajští zastupitelé,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu Petr Vrána.

Knihovny se navíc i letos mohou ucházet o další finance hned ze tří krajských dotačních programů, v nichž je celkem 25,5 miliónu korun.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..