Třetí společenský večer složek integrovaného záchranného systému se v pátek 7. února nesl ve slavnostním duchu. Hasiči, policisté i pracovníci záchranné služby si z rukou náměstka hejtmana Olomouckého kraje Jana Zahradníčka převzali ocenění za záchranu lidských životů.

„Mimořádné uznání si zaslouží všichni lidé, kteří svojí vysokou profesionalitou vytvořili z integrovaného záchranného systému špičkovou organizaci, na kterou se lidé v celém Olomouckém kraji mohou spolehnout,“ řekl během slavnostního večera náměstek Zahradníček.

Vyznamenání si převzala jednotka hasičů z Jeseníku, kteří vloni při výjezdu k odstraňování následků vichřice zachránili život seniorovi. Petr Fišer, Martin Surových, Milan Smatana a Marek Hauke předvedli přímo v terénu ukázkovou práci s defibrilátorem i správný postup srdeční masáže.

Mezi další vyznamenané osoby patřili policisté z Přerova. Ti vloni v srpnu neohroženě evakuovali čtyři obyvatele hořícího domu. Poté společně s hasiči celý věžák prohledali, aby se přesvědčili o tom, že kouř v bytech nikoho dalšího neuvěznil. Michal Koutný, Ladislav Mišun, Petr Dočkal, Michal Beláček, Lucie Resová a David Zacpal se tak stali dalšími krajskými hrdiny.

Podobně statečně si počínal jejich kolega z Prostějova. Jenom díky profesionálnímu přístupu policisty Petra Tesárka si dnešních dnů užívá dvouletá holčička. Vloni v červnu sedmnáctiměsíčnímu batoleti selhaly životní funkce, které prostějovský nadstrážmistr dokázal znovu obnovit. Před jeho výkonem musel smeknout i lékař záchranné služby, který na místo dorazil o několik minut později.

Vyznamenali se také celníci

Medaili hejtmana Olomouckého kraje za Zásluhy o bezpečnost obdrželi dlouholetí pracovníci zdravotnické záchranné služby Miroslava Hlisnikovská, Jan Smolka a Jarmila Šimková.

Dalšími oceněnými se stali příslušníci celního úřadu Jana Hrazdirová, Marcela Mintělová,  Petr Kovář a Martin Pros, kteří letos v lednu přispěli poskytnutím první pomoci k záchraně muže v Chropyni, jehož postihla srdeční zástava.

„Říká se, že ideální by byl takový svět, který by hrdiny nepotřeboval. Já si naopak svět bez hrdinů představit nedokážu a jsem rád, že spousta z nich žije a pracuje v Olomouckém kraji,“ řekl na adresu oceněných Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..