Palubní deska, část vrtule, uniformy vojáků, padák, ale i různé dokumenty a dobové fotografie. To vše můžete vidět na výstavě s názvem „75. výročí zahájení strategické bitvy o benzín“, kterou 22. ledna zahájila ve Výstavní síni Pasáž slavnostní vernisáž. Největší letecká bitva mezi 15. leteckou armádou USAAF a německou Luftwafe JG 300 se odehrála nad Přerovskem 17. 12. 1944. Američané tehdy svrhli na vybrané cíle přes 300 tisíc tun bomb. Zničili polovinu všech německých kapacit na výrobu pohonných hmot, vyřadili z provozu podstatnou část továren na stíhací letouny a narušili dopravní systém v Německem okupované Evropě.

 

„Tato palubní deska se skládala 20 let, než ji sběratel budík po budíku až čtrnáct dní před výstavou to teprve dal dohromady do této podoby. Tak jsme čekali netrpělivě, jestli to stihne nebo nestihne. To samé ty uniformy, to jsou všechno osmdesát roků staré věci. Jsou uchovávány po rodinách a tím, že jsou různé burzy a výměnné obchody se to podařilo sehnat a nám tady zapůjčit,“ vypráví Dušan Krpec, místopředseda Československé obce legionářské, Jednota Přerov.

Na vernisáž výstavy přišla řada vzácných hostů. Mezi nimi i 87letý Jaroslav Schön, pamětník válečných hrůz. „Když byl vyhlášený poplach, tak Němci, aniž by ctili mezinárodní úmluvy Červeného kříže, tak vždycky natáhli na střechu Meopty a budovy nádraží plachtu s červeným křížem, což je v naprostým rozporu, ale Němci to dělali. Američané měli za úkol zničit právě tyto dvě budovy. Ale když viděli na obou dvou budovách natažené červený kříže, nemohli nic dělat a bomby pustili kus zatím, jak  byla křížová cesta, Trávník, Kozlovská, Samotěže a dál,“ popisuje pan Schön, který měl tehdy 12 let.

„Cílem toho svazu amerických bombardérů bylo narušit zásobování palivem. Bez toho paliva se nehne letectvo, pozemní vojsko, v podstatě nikdo.Výsledek té bitvy byl 26 sestřelených amerických letounů, v tom byly jak bombardéři, tak i stíhači. Na druhé straně bylo 55 německých letounů úplně zničených. Zahynulo u toho 84 amerických členů osádek a 22 německých pilotů,“ shrnul Jan Vachek, bývalý velitel Vzdušných sil AČR.

V případě, že se přijdete na výstavu podívat (máte možnost až do 13.3.), určitě nezapomeňte na recepci požádat o slosovatelný lístek. Vylosovaný výherce si pak získá vyhlídkový let nad Přerovskem, který zajišťuje  firma Letecká škola Petr Navrátil Přerov.

Foto: Martin Cín, Jiří Žahourek

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..