Přerovský zpěvák Ivo Blahunek je muž mnoha profesí. Zpívá, hraje na několik hudebních nástrojů, studuje vysokou školu, je člen hokejového univerzitního týmu a také učí angličtinu v jazykové škole. Snad i proto patří mezi nadšené propagátory programu Erasmus+, díky němuž navštívil už několik zemí a poznal mnoho zajímavých lidí z celé Evropy. „Byl bych moc rád, kdyby se o možnosti vyjet do zahraničí přes Erasmus+ dozvědělo co nejvíce lidí, protože je to jedna z nejlepších zkušeností, které podle mě může člověk udělat,“ říká Ivo.

Ivo, v čem je Erasmus+ tak super a o co vlastně jde?
Erasmus+ je program Evropské unie, díky kterému může úplně každý vycestovat do zahraničí, neutratit za to majlant a něco zajímavého se naučit a taky zažít.

Má to nějakou souvislost s programy Erasmus, na které vyjíždějí studenti vysokých škol?
Program Erasmus+ se od klasického vysokoškolského Erasmu liší. Není vázán na studium, to znamená, že vůbec nemusíš být student. Taky je o dost kratší, většinou trvá jenom 7 až 14 dní. Účast není často limitována ani věkem. Do většiny projektů se mohou přihlásit lidé od osmnácti klidně až do devadesáti let. Na místě pak neprobíhá klasická výuka, ale debaty, přednášky a další aktivity, které mají rozšířit vaše obzory.

Jaké jsou tvoje osobní zkušenosti s tímto programem?
Osobně jsem se díky Erasmu+ podíval na Maltu a do Itálie. Kromě toho jsem se také účastnil akce v Olomouci. Sem se sjeli lidé z různých států Evropy a já tu byl jako jeden ze zástupců Česka. Musím říct, že všechny pobyty pro mě byly skvělou zkušeností. Dozvěděl jsem se něco o tématech, která jsou mi blízká, pobavil se s lidmi z různých zemí, zjistil, jaké jsou tam poměry nebo názory místních. Samozřejmě si také výborně procvičíš jazyk, protože komunikace probíhá v angličtině.

Ta angličtina mě právě zajímá – modelový příklad jsem Přerovák, jazyková úroveň angličtiny sotva B1, můžu vyrazit?
No jasně, to je v pohodě. Není podmínkou mít vysokou úroveň angličtiny. Z toho, co jsem zažil, vím, že ke komunikaci stačí mít základní znalost jazyka. Důležité je se nebát, nějak se domluvíš vždycky. Ta nutnost komunikovat v angličtině, alespoň na základní úrovni, tě pak obrovsky posune.

S jakými finančními náklady musí člověk počítat?
Jediným tvým nákladem jsou letenky, které ti však pořádající organizace zpětně uhradí. Je pouze nutné si letenky dopředu vybrat a následně je poslat ke schválení. Organizátor se podívá, jestli nejsou zbytečně drahé a zdali neexistuje levnější varianta. Pokud je vše v pořádku, letenky si koupíš a následně ti budou na základě faktury proplaceny. O jídlo a ubytování je na místě také postaráno. Je ale vhodné mít s sebou i nějakou finanční rezervu pro případ, že byste si na místě chtěli koupit například nějaké suvenýry, jídlo v restauraci nebo cokoliv, co není organizátor schopný zajistit.


„Erasmus+ je úžasná příležitost, které je škoda nevyužít,“ říká Ivo

Jak se můžu na Erasmus+ přihlásit?
Existuje mnoho lidí a organizací, které pobyty pod záštitou Erasmus+ pořádají. Stačí zadat například do vyhledávače na Facebooku Erasmus+ a naleznete nespočet skupin s nabídkami na různé pobyty v zahraničí.
Většinou tam bývá uvedeno, o jakou destinaci se jedná, jaký je minimální požadovaný věk, v jakém jazyce bude probíhat komunikace, a především jaké je téma celé akce. Pokud se vám projekt líbí a chcete se ho účastnit, stačí kontaktovat člověka, který příspěvek na skupinu napsal. Ten se pak s vámi domluví na veškerých podrobnostech – pošle vám například informace o tom, kde budete ubytovaní, kde se budete stravovat, jaké jsou partnerské organizace, nebo jaké národnosti se akce účastní.

Doporučil bys nějakou konkrétní facebookovou stránku k těmto účelům?
Ano, za všechny třeba Youth projects CZECH REPUBLIC. To jsou sice neoficiální stránky, ale sbíhají se tam nabídky a informace o spoustě akcí. Podívat se ale můžete samozřejmě taky na ofiko Erasmus+ stránky nebo na web naerasmusplus.cz

Pokud se chci akce zúčastnit, musím projít nějakým výběrovým řízením?
O tom, kdo se akce zúčastní, rozhodují organizace, které pobyty pořádají. Většinou se dívají na to, jaké jsou vaše zájmy, jaká je vaše motivace nebo věk. Zkrátka chtějí, abyste zapadli do skupiny k ostatním účastníkům.

A daří se jim to? Jaká je atmosféra na projektech?
Zatím jsem byl na třech projektech a musím říct, že všude jsem natrefil na skvělé lidi. Na každý projekt jede zhruba 30 lidí. Já zažil například seveřany, Italy, Litevce, Poláky, jezdí i Turci… se všemi to fungovalo. Myslím, že těch 7 až 10 dní už je i docela dobrá doba se poznat.  V Itálii jsme si po skončení projektu udělali i výlet do Pompejí a bylo to super. Měl jsem pocit, jako bychom se znali celý život.

Každý projekt má svůj harmonogram a tématickou náplň, vše se ale nese v pohodovém duchu a čas je i na zábavu a výlety

Takže bys mi účast jako Přerovákovi doporučil?
Nevím, jestli zrovna jenom tobě jako Přerovákovi (směje se). Ale myslím, že obecně pro nás Čechy je to opravdu dobrá zkušenost. Mám totiž trochu pocit, že my Češi jsme lehce rezervovaní vůči ostatním národům, s cizinci se do kontaktu moc nehrneme. A to je škoda.

Co Erasmus+ v Přerově, nebude něco?
Ale ano. Pořadatelé, na jejichž Erasmus+ akci jsem se účastnil v Olomouci, plánují uspořádat projekt přímo tady. Měl by se konat 9 dní v červenci 2020 a týkat by se měl antisemitismu. Akce bude založená na bázi neformální diskuze a aktivit, v nichž by účastníci měli hledat odpovědi na otázky spojené s tímto palčivým tématem. Pořadatelé mě oslovili, jestli bych se na projektu nemohl podílet jako tzv. fasilitátor, to znamená jako člověk, který vypomáhá s organizací.

A vezmeš to?
Ano a celkem se na to těším. Organizování věcí i práci s lidmi mám rád. Navíc v tom vidím i hluboký smysl. Erasmus+ je skvělá možnost pro lidi z různých koutů Evropy i světa, jak se vzájemně poznat a mít k sobě blíž. Rád tomu něčím přispěju.

(hav, seh)

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..