K jednodenní celostátní stávce, která se uskuteční zítra 6. listopadu, se v Přerově připojí hned několik škol. Zcela uzavřeny zůstanou brány Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy a Základní školy U Tenisu v Přerově.

„Do plánované stávky se zapojí 80 % pedagogů naší školy. Z tohoto důvodu vyhlašuji na 6. 11. 2019 ředitelské volno pro všechny žáky školy,“ informovala rodiče ředitelka gymnázia Romana Studýnková. Školu navštěvuje cca 860 dětí.

Ke stávce se připojí také pedagogové ZŠ J. A. Komenského v Předmostí, stávku ale podpoří pouze symbolicky. Učitelé budou děti ve škole hlídat, učit se nebude. Na některých školách se ke stávce připojí jen část učitelů. Vedení za ně zajistí suplovaní, jinde se bude zkracovat vyučování. Pracovníci mateřských škol stávkovat nebudou.

Odborářům se především nelíbí, že vláda neplní sliby. „Od ledna letošního roku jednáme o navýšení mzdových prostředků pro pracovníky ve školství. Byť je vládou školství proklamované jako priorita a v médiích se dovídáte, jak učitelům se stále přidává, realita je jiná,“ zdůrazňuje František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství v dopise, který je určen rodičům dětí. „Není nám lhostejná budoucnost Vašich dětí. Společně s Vámi si přejeme pro Vaše děti tu nejlepší školu, moderní vybavení a zejména kvalitní učitele. Pedagogy, kteří se mohou plně věnovat výuce a nemusí hledat přivýdělek. Jednodenní stávkou dáváme, jako zaměstnanci, hlasitě najevo nesouhlas s přístupem ministerstva,“ dodává Dobšík.

Podle předsedy vlády Andreje Babiše bude protest malý a většina kantorů se stávky nezúčastní. „V životě neměli učitelé tolik peněz. Učitelé stojí za námi. Pan Dobšík lže. Ve středu se ukáže, koho vlastně zastupuje,“ uvedl Babiš v debatě, kterou v pondělí pořádal Český rozhlas.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..