MOVEMBER je celosvětová měsíční charitativní kampaň, kdy si (nejen) muži po celém světě nechávají narůst knír na podporu výzkumu a prevence rakoviny prostaty a varlat. Tuto bohulibou akci tradičně podporují i známé osobnosti, zpěváci, herci, sportovci, či politici. Letos se k nim připojila také přerovská nemocnice.

V pondělí 18. listopadu se zde totiž uskuteční Den pro chlapy. V průběhu ordinačních hodin, tj. od 7:00 do 12:00 a od 12:30 do 14:30, se mohou muži nechat vyšetřit v urologické ambulanci.

„Jakkoliv mohou muži považovat vyšetření za nepříjemné, při včasném odhalení karcinomu je mnohem vyšší šance na vyléčení. Rakovina prostaty patří k nejčastějším onkologickým onemocněním mezi českými muži, ročně jich onemocní kolem 7,5 tisíce. Prevenci mají lidé tendenci zanedbávat, přitom včasná diagnóza může dotyčnému zachránit život. Akce je určena lidem, kteří nenavštěvují specialistu a návštěvu lékaře zatím odkládali,“ vysvětlila mluvčí společnosti AGEL, která přerovskou nemocnici provozuje.

Co přesně tedy muže v urologické ambulanci čeká? Krátká konzultace s lékařem, vyšetření prostaty pohmatem, odběr krve na PSA (pacient nesmí být nachlazený, užívat ATB, jezdit na kole, musí být aspoň 3 dny bez pohlavní aktivity, nesmí být po vyšetření přes konečník). Na základě výsledků pak bude případně objednán k dovyšetření.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..