Archeologové v dubnu zahájili výzkum v prostoru mezi starými lípami, které se nachází na Horním náměstí. Na začátku října pak v těchto místech odkryli betonový záklop, pod nímž byla čtrnáct metrů hluboká studna z přelomu 15. a 16. století. K překvapení archeologů je studna stále funkční a drží se v ní voda.

„Podařilo se nám odkrýt záklop studny, který tvořily obdélné betonové plotny. Ty jsou rovněž patrné na archivních snímcích z konce 19. století, kde je zřetelně vidět také pumpa a dřevěný altán kryjící celý objekt studny. Na dobovém záběru jsou patrné i mladé lípy, které byly kolem altánu dodatečně vysazeny. Zchátralý altán byl před rokem 1899 odstraněn. Pumpa byla demontována o několik let později patrně v souvislosti se zavedením městského vodovodu v roce 1903,” vysvětlil zastupitel a archeolog Zdeněk Schenk.

Minulý týden v pondělí zastupitelé schválili návrh na obnovu studny, která by se v budoucnu mohla stát opět jednou z dominant Horního náměstí. Studnu doposud obklopuje šest asi staletých lip, které jsou však už ve velmi špatném stavu. Město je hodlá pokácet a vysadit na jejich místě čtyři mladé dřeviny. Zástupci města rovněž odsouhlasili, že se budou zabývat možným využitím dřeva ze starých stromů, z kterých by mohly vzniknout například turistické známky nebo nové figurky do dřevěného betlému Galerie města Přerova.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..