Nové nízkoprahové centrum Lorenc bude od listopadu provozovat v ulici U Bečvy 1 Charita. Lidé bez domova se zde budou moci nejen zdarma umýt a najíst.

„Bude tam centrum hygieny, tedy sprcha a wc, šatník, potravinová pomoc. Předpokládáme také, že bude v třeskutých mrazech sloužit jako výdejna iglů,“ řekl náměstek primátora Petr Kouba. Město zakoupilo celkem 18 iglů, které by měly být rozmístěny v různých okrajových částech města. Jejich obyvatelé pak budou pod kontrolou městských strážníků i sociálních pracovníků.

Nízkoprahové centrum Lorenc by mělo plně nahradit zrušenou sedárnu, kterou dříve zajišťoval Český červený kříž. Mezi oběma zařízeními je ale podle Kouby významný rozdíl. „Bude to registrovaná služba, která splňuje určité standardy sociální služby. V tom bude hlavní rozdíl mezi původní sedárnou. Sedárna byla dlouhodobý provizorní projekt, který měl umožnit bezdomovcům uchýlit se někam v době mrazů. Ale v rámci sedárny se s těmi klienty nepracovalo. Nízkoprahové denní centrum se je bude snažit začlenit zpátky do společnosti. Sociální pracovníci budou znát jejich situaci a můžou jim doporučit další kroky, pomoci jim sehnat bydlení či práci,“ zdůraznil náměstek primátora Kouba.

Vedení města si od nového centra slibuje také zlepšení současné situace, kdy lidé bez přístřeší posedávají a polehávají na lavičkách kolem Bečvy i v dalších lokalitách města. Věří, že svůj čas budou raději trávit právě v Lorenci. V současné době žije v Přerově 26 bezdomovců, 22 žen a 4 muži. Kapacita centra bude činit 20 míst.

Comments( 2 )

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..