Neděle byla v Přerově ve znamení strongmanů. Ve 14 hodin se v parku Michalov, sešlo hned 10 siláků z celé Evropy, aby se utkali o titul toho nejsilnějšího ve střední váze, tedy kategorii do 105kg.

První disciplínou závodu byl běh s 410kg jařmem (super yoke) na 15m, kdy závodník cestou zpět odnesl 130kg sandbag a vyložil jej v co nejkratším čase na stůl vysoký 120cm. Tuto disciplínu nakonec opanovali Vitalii Mikheiev z Ukrajiny, Przemyslaw Marczewski z Polska a domácí Jiří Tkadlčík.

Ve znamení rekordu se pak nesla druhá disciplína – zdvih obří jednoručky, kdy měl závodník za úkol jednou rukou dostat nad hlavu jednoručku o co nejvyšší váze. Startovací váha byla 90kg, kterou zvládli všichni závodníci, 100kg také nečinila závodníkům větší problémy. Přes 110kg se však dostal pouze Marczewski a Tkadlčík, kteří po dohodě s rozhodčím nechali naložit jednoručku na 122kg (122.05kg přesně), aby se pokusili překonat oficiální český rekord ve zdvihu jednoručky all time, tj. bez rozdílu tělesné hmotnosti závodníka.

Polák Przemyslaw jednoručku lehce přemístil na rameno, bohužel přes křeč v ruce se již k tlaku nedostal, a zapsal tak konečných 110kg. Tkadlčík se naopak nechal vyburcovat tisícovým davem fanoušků a přesně zváženou činku o váze 122kg tak před domácím publikem i rozhodčím skutečně jednou rukou zvedl, a zapsal tak nejen platný pokus, ale i nový český rekord.

Tahovou sílu pak prověřila deadliftová kominace tří činek: tlusté axle osy o váze 300kg, klasické osy s 320kg a dlouhé elephant osy s 340kg. To byla na závod střední váhy nebývale těžká kombinace, o čemž se přesvědčili téměř všichni závodníci. Zrádný elephant bar zvládl pouze Tkadlčík. Spolu s druhým Emanuelem Pescari z Rakouska a třetím Vitalii Mikheievem z Ukrajiny tak vzal cenné body řadě závodníků.

,,Peklo“. Tak nazvala předposlední disciplínu řada závodníků. ,,Super medley”, jak napovídá název, byla kombinace několika prvků. Závodníci museli nejprve vyložit na 120cm vysoký stůl betonovou kouli (atlas) o váze 130kg, dále běžet 15m se dvěma kufry, z nichž každý měl 135kg, zpět pak nesli tzv. hussafel neboli náhrobní kámen o váze 125kg. Na řadu pak přišel ještě deadlift o váze 285kg a 135kg loglift (dřevěná kláda nad hlavu), oboje na jedno opakování.

Hned první část medley – atlasův kámen, byl pro řadu závodníků opravdu kamenem – úrazu. Nopak kufry i náhrobní kámen zvládla odnést hned polovina startovního pole, a to ve vynikajících časech. Sílu na jeden zdvih mrtvého tahu v sobě našli už jen 4 závodníci, disciplínu pak zvládl logliftem dokončit opět pouze Przemyslaw z Polska a Tkadlčík.

Poslední disciplína zaměřená na ramena se jmenovala ,,Viking press”, a závodník měl úkol zvednout speciální konstrukci nad hlavu a udělat takto co největší počet opakování za minutu. Váha dosahovala 180kg, i tak závodníci zvládli v průměru 5 opakování a více. Vynikající formu pak předvedlo české triko Pastýřík (10op), Tkadlčík (12op) a Kahánek (13op), kteří si na této disciplíně rozdělili nejvyšší příčky!

Právě disciplínu Viking press si vybral Tkadlčík spolu s majitelem firmy STING Martinem Zarembou jako přidanou hodnotu závodu, kdy se firma rozhodla věnovat za každý zdvih Tkadlčíka 600,- Kč na konto vybraného dětského domova nebo organizace.

Tkadlčík nakonec nazvedal 7.200,- Kč. ,,Já jsem to pos.al,“, komentoval vtipně Tkadlčík svůj výkon: ,,Já jsem chtěl nazvedat víc, ale jsem už strašně unavenej, tak to zaokrouhlíme na 10tisíc, co říkáte?“, a dodal, že by rád věnoval poukaz spolku Inzulínek, který se věnuje rozvoji a pomoci dětem s cukrovkou I. typu, se kterou se od tří let potýká i strongman Tkadlčík.

Ten nakonec s bodovým náskokem ,,utekl“ Przemyslawovi a vyhrál druhý titul Mistra Evropy během jediného týdne. Jen 7 dní před touto událostí si totiž doslova ,,odskočil” z tréninku na Mistrovství Evropy jiné asociace (Official Strongman), kde vyhrál titul Mistra Evropy strongman u105kg pro letošní rok, a naznačil tak skvělou formu, kterou včerejším dnem definitivně potvrdil. Druhé místo obsadil Przemyslaw Marczewski, Emanuelu Pescarimu z Rakouska pak na něj chyběl jen bod a půl, i tak byl ale se zraněným ramenem s bronzem velice spokojen.

 

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..