Vánoční trhy v Přerově čekají letos opět změny. Společnost RK Invest, která zajišťovala vánoční trhy předešlé dva roky totiž vypověděla smlouvu. Její zástupci zaslali radním dopis, v němž vysvětlují, že jsou pro ně přerovské Vánoce prodělečné a chtějí tímto způsobem zabránit svým dalším ztrátám.

Až do roku 2016 pořádaly kulturní část vánočních trhů Kulturní a informační služby města Přerova a jarmark měly na starosti Technické služby města Přerova. Každoročně město investovalo do měsíčního programu přes milion a půl. Vánoční trhy však byly i přesto terčem kritiky mnohých Přerovanů. Proto město začalo hledat firmu, která trhy zorganizuje a bude mít co nejmenší nároky na kasu města. Jinými slovy – firma, která bude umět vydělat na trzích tak, aby už město nemuselo platit ani kulturní program. Společnost RK Invest splňovala všechny požadavky. Navíc měla bohaté zkušenosti s pořádáním trhů v Olomouci.

Zatímco první ročník trhů pod taktovkou společnosti RK Invest se lidem vesměs líbil, při druhém se začala množit kritika. Přerovanům vadilo především to, že z náměstí zmizely stánky místních prodejců, na které tu byli každoročně zvyklí. „Nespokojenost Přerovanů vedla v praxi k tomu, že tržby prodejců na náměstí klesaly. Návštěvníci si na bezplatný kulturní program v centru Přerova nosili termosky s vlastním punčem, případně trávili čas u restaurací v blízkosti trhů, kde si soukromí podnikatelé otevřeli vlastní stánky. S ohledem na to, že tito se na rozdíl od provozovatelů vánočních trhů nepodílí na úhradě kulturního programu, mohli pak logicky nabízet nižší ceny,“ uvedl za RK Invest Petr Ilgner.

Vánoční oslavy v letech 2017 a 2018 Přerov – s výjimkou převozu stromu na náměstí – nestály městskou pokladnu nic. Všechny náklady (včetně těch na kulturní program a provoz stánků) hradila společnost RK Invest. Ta však loni prodělala na přerovských trzích zhruba 600 tisíc korun.

„Nutit brněnskou společnost, aby dotovala nevýdělečné trhy, nemůžeme. Nutit Přerovany, aby chodili na náměstí a dali prodejcům více vydělat, také ne,“ řekl primátor města Přerova Petr Měřínský. Řešením situace bylo pověřeno Kulturní informační centrum v Přerově, které má dokonce srpna předložit své návrhy. „Naším úkolem je v první řadě navrhnout rozpočet, který bude vycházet z roku 2016, což byl poslední ročník, na kterém jsme se podíleli. Tento rozpočet pak budou muset dále schválit zástupci města,“ popsal další postup ředitel KISu Jaroslav Macíček.

Komentář

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..