V pátek 5.7. proběhly na Ukrajině hned dva velké šampionáty, ve kterých se utkali siláci z různých koutů světa. Prvním z nich byl WORLD DEADLIFT CHAMPIONSHIP U105kg, kdy závodníci bojovali o titul mistra světa v deadliftu a zároveň se snažili překonat světový rekord o váze 402kg. Druhá část závodu, do které se počítal i výkon právě v mrtvém tahu (deadlift), nesla název WORLD ULTIMATE STRONGMAN CHAMPIONSHIP U105 2019, tedy Mistrovství světa strongmanů střední váhy.

Za Českou Republiku vycestovali hned tři závodníci, včetně přerovského strongmana Jiřího Tkadlčíka. Právě Tkadlčík měl před sebou, jak sám říká, těžkou volbu: ,,Vždycky je těžší něco obhajovat, než překvapit a najednou něco vyhrát, cítím na sebe velký tlak, ale určitě se s tím budu chtít poprat a pokusím se vyhrát dvě zlaté medaile, zkrátka oba šampionáty!“, říkal před včerejším kláním.

A z části se mu to skutečně povedlo! Cestu k vytouženému světovému rekordu mu však zkomplikoval jeho soupeř Luke Davies totiž dokázal posledním pokusem zvednout hned 405kg a překonal tak tedy světový rekord.

,,Musel jsem se rozhodnout. Bud si nechám utéct světový rekord v deadliftu a především smažu svůj sen zvednout přes 400kg na závodech, tedy oficiálně, ne tréninkově, ale možná tím uspořím energii na zbytek závodu a šampionátu, a nebo si vezmu svěťák, titul, rekord, a pak se děj vůle Boží…“, popisuje svou nelehkou volbu přerovský rodák.

Po tahu Daviese si tedy Tkadlčík nechal naložit rovných 406kg, což byla meta dostačující pro zisk titulu i rekordu, a poměrně hladkým pozvedem si skutečně splnil cíl, který měl stanoven. Stal se tím tedy nejen Mistrem světa v deadliftu střední váhové kategorie, ale i držitelem světového rekordu napříč všemi federacemi.

Ve zbytku závodu ho pak, podle jeho slov, provázela smůla, ale samozřejmě i únava: ,,Myslel jsem, že po tom deadliftu snad nedojdu ani na záchod, natož abych šel hned druhou disciplínu, kde se hodně běhalo. Bohužel organizátory tlačil čas a já dostal na rozcvičku jen 5 minut, takže na některé věci na disciplíně jsem si ani nesáhl a musel jít trošku naslepo. Hned na této disciplíně jsem navíc udělal školáckou chybu a špatně si poslechl pravidla, takže jsem dostal penalizaci, která mě nakonec stála celkové 2. místo na šampionátu. Ale to se děje, je to sport, nemám důvod bejt naštvanej, vždyť je to 4. místo na Mistrovství světa!“, směje se rekordman.

Zároveň, ale věří, že loňský titul nebyl rozhodně jeho posledním. „Beru to, jak to je, příští rok si vezmu zpátky titul celkového Mistra světa a navrch zvednu přes 415kg na deadlift, to vim už teď!“

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..